Hladovějící aktivisté se sejdou s ministrem Schwarzenbergem

Praha - Zdravotní stav dvou aktivistů z Humanistického hnutí Jana Bednáře a Jana Tamáše, kteří již patnáctý den drží hladovku, se zhoršuje. Oba muži tímto způsobem protestují proti výstavbě radarové základny na území České republiky. Ukončení hladovky podmiňují splněním svých požadavků. Ve čtvrtek odpoledne by se podle předběžné dohody měli sejít s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Hladovět oba aktivisté chtějí, dokud nebude splněn alespoň jeden z jejich tří požadavků. Chtějí, aby Česko ukončilo jednání o radaru nebo, pokud bude v jednání pokračovat, aby Češi mohli o jeho umístění rozhodnout v referendu. Třetím požadavkem je široká, všem otevřená televizní diskuse.

Demonstranti se zaštiťují mezinárodní podporou. Proti radaru v Česku prý protestují lidé také v dalších zemích. Z politiků demonstranty v minulých dnech osobně podpořili například někteří sociální demokraté anebo dopisem místopředsedkyně evropského parlamentu Luisa Morgantini.

Písemně se Tamáš s Bednářem obrátili také na vládní představitele. Pouze Karel Schwarzenberg projevil zájem o setkání s protestujícími. Na dopis, který poslali premiérovi Mirkovi Topolánkovi, ale zatím nikdo neodpověděl. „Na odpověď je ze zákona třicet dní,“ zdůvodňuje Jakub Stadler z tiskového odboru Úřadu vlády.