Výroba luxusních vozů v Německu podle VDA výrazně poroste

Stuttgart - Výroba luxusních automobilů v Německu by se měla do roku 2020 vytvářet 58 procent celkové produkce. Předpověděl to dnes svaz německého automobilového průmyslu VDA. Podíl luxusních vozů na celkové produkci automobilů v Německu je v současné době 50 procent.

„Nabídka produktů se bude dále diferencovat a počet modelů zřetelně stoupne,“ řekl prezident VDA Matthias Wissmann. Upozornil, že z růstu produkce luxusních vozů budou těžit zejména němečtí dodavatelé součástek, protože tyto vozy obsahují více součástek a náročnější technologie než běžné modely.

Výroba osobních automobilů v Německu se v uplynulých deseti letech zvýšila o 22 procent na 5,7 milionu vozů ročně. Produkce německých automobilek v zahraničí ale vyskočila dokonce o 93 procent na 5,2 milionu osobních vozů ročně.

„Zahraniční výroba tak rostla více než čtyřikrát rychleji než domácí produkce,“ upozornil Wissmann. Zdůraznil však, že tento vývoj neznamená, že Německo ztrácí z hlediska výroby automobilů na atraktivitě. Země se podle něj pouze stále více orientuje na luxusní automobily, píše agentura DPA.