V Plzni zemřel po střetu s kamionem řidič motocyklu

Plzeň - V Plzni dnes zahynul po střetu s kamionem řidič motocyklu. Sdělil to řídící důstojník krajských hasičů, kteří na místě zasahují. Motocyklista byl na místě mrtvý, zůstal zaklíněn pod nákladním autem.

Jen během uplynulé neděle zahynulo při dopravních nehodách pět motocyklistů. Za celý loňský rok zemřelo na českých silnicích 123 motocyklistů. O rok dřív jich přišlo o život 95. Česko podle dříve zveřejněných údajů patří k zemím, kde na miliardu ujetých kilometrů připadá nejvíce mrtvých za řidítky motocyklů.

Hlavním důvodem, proč motocyklisté často na nehodu doplatí životem, je podle odborníků to, že nejsou chráněni pevnou kapotou jako v autech. Za pravdu jim dávají i policejní statistiky. Podle nich sice nehody motocyklistů tvoří jen přibližně jedno procento z celkového počtu kolizí zaviněných řidiči, ale jejich závažnost je šestkrát vyšší než u osobních automobilů. Například v roce 2007 připadalo na 1000 nehod motorkářů téměř 39 mrtvých. U automobilů je to asi šest mrtvých, u cyklistů 28.

Za vyšším počtem nehod je také stoupající počet motocyklů na silnicích. Například za letošní první čtvrtletí se v Česku prodalo 3997 strojů, což je o 17 procent více než ve stejném období uplynulého roku.