Po českých silnicích budou jezdit obří kamiony

Praha - Za několik týdnů se na českých silnicích objeví takzvané silniční vlaky, tedy extrémně velké kamiony. Road trains jsou známé především z Austrálie a USA, v Evropě jen ze Skandinávie. V hustě obydlené zemi, jakou je Česko, budou vůbec poprvé, uvedly dnešní Lidové noviny.

Více než 25 metrů dlouhé kamiony začnou zřejmě od června každodenně jezdit mezi Rokycany a Mladou Boleslaví. Pojedou po dálnici D5, přes Prahu po Jižní spojce a dále po R10 až do Mladé Boleslavi. Do tamní automobilky budou kolosy přivážet lehké textilie. Jako první o tom informoval Deník.

Škoda Auto dostala na provozování obřích kamionů na tuzemských silnicích výjimku od ministerstva dopravy a policie. Úřady jí vyhověly zejména proto, že se automobilka zaručila, že hmotnost kolosů nepřesáhne 48 tun, což je největší povolená tonáž na českých silnicích. Silniční vlak, který se má objevit v Česku, uveze až 70 tun materiálu, napsaly Lidové noviny.

Dopravní experti se obávají, že by výjimka pro Škodu mohla odstartovat další vlnu žádostí jiných firem, které by podobné kolosy rovněž využily.