Policisté vyslechli Němce Schwinga kvůli hledanému Jakubovi

Havlíčkův Brod - Policisté v Hradci Králové vyslechli v úterý Němce Thomase Schwinga v souvislosti s případem hledaného devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu. Policisté teď prověřují jeho alibi na 4. května, kdy se Jakub ztratil. Navázali proto spolupráci s německými kolegy. Schwing přišel na policii sám v doprovodu svého právního zástupce a tvrdí, že má důkazy, že v době Jakubova zmizení nebyl nikde poblíž.

Podle mluvčí krajské správy Lenky Burýškové je Schwing podezřelý pouze na základě identifiku, který policie už před časem zveřejnila. Média dříve spekulovala s tím, že Schwingův vzhled odpovídá popisu hledaného svědka, který se údajně pohyboval v den Jakubova zmizení v blízkosti dětského hřiště v havlíčkobrodském parku.

„Uvedený muž je jednou z mnoha vytipovaných osob, které policisté prověřují,“ uvedla mluvčí. Schwing podle svého právního zástupce Libora Petříčka odmítl, že má se zmizením chlapce cokoliv společného. „Předložil i celou řadu důkazů a popsal, co ve dnech, kdy se měl chlapec ztratit, tedy na počátku května, dělal,“ uvedl Schwingův advokát.

Schwing byl loni v únoru odsouzen v Pelhřimově k trestu odnětí svobody kvůli obchodu s lidmi. Se svým společníkem fotografovali v ateliéru v Nové Cerekvi na Pelhřimovsku nezletilé dívky a sexuálně je zneužívali. Schwing se poté odvolal, krajský soud změnil právní kvalifikaci a trest zmírnil. „Schwing byl poté vyzván k nástupu trestu, ale požádal o podmíněné propuštění a soud v Českých Budějovicích mu vyhověl, protože si jeho polovinu odseděl již ve vazbě,“ řekla pelhřimnovská soudkyně Jitka Papežová.

Policisté podle mluvčí pracují stále s několika verzemi. Prověřují i osoby, které byly v minulosti stíhány za trestnou činnost páchanou na dětech a mládeži.

Hledaný muž, kterého potřebují policisté vyslechnout, je štíhlé postavy, vyšší, nad 180 cm, přibližně mezi 40 a 45 lety. Má světlé, krátce střižené vlasy a po stranách kouty. Má méně výrazné oči, velké hranaté brýle s tenkými stříbrnými obroučkami. Dále má tenké rty, užší bradu, možná strniště. Na sobě měl tmavé oblečení, budna i kalhoty byly pravděpodobně plátěné, bunda mohla být větrovka. V ruce držel stříbrný fotoaparát střední velkosti.
Zdroj: ČT24