Začátek soudu s vůdcem sekty je kvůli jeho zdravotnímu stavu nejistý

Brno - Jiří Adam, který by se měl před brněnským soudem zpovídat z týrání tří žen ve své sektě, leží už druhý týden ve vážném stavu v břeclavské nemocnici. Není proto jisté, kdy soudní proces proti němu začne. Soudce se už na jeho stav informoval. Jakmile bude Adam schopen soud absolvovat, řízení zahájí. Bez Adamovy přítomnosti může soud proběhnout jen tehdy, pokud o to obžalovaný požádá. Soudce to však nepředpokládá.

Muži hrozí až dvanáct let vězení za to, že léta týral a zneužíval k otrocké práci seniorky, členky sekty, která vycházela z učení náboženského uskupení Hnutí Grálu. Adam se prohlásil za jejího vůdce. 

Některé z žen vstoupily do sekty před dvaceti lety. Policie uváděla, že celkem bylo týraných seniorek pět, soudní proces se ale týká jen tří. Dvě ženy totiž sektu už dříve opustily. Mezi oběťmi je osmasedmdesátiletá žena, její dvaapadesátiletá dcera a další devětapadesátiletá žena. Státní zástupce uvedl, že kvůli jejich špatnému psychickému stavu jejich výslech nejspíše žádat nebude.

Před hospitalizací pobýval Jiří Adam ve svém domku v Mikulově, kde na nedalekém vinohradu musely ženy také pracovat. Mimo to pracovaly i na stavbě  luxusního sídla s modlitebnou v brněnské čtvrti Ivanovice.

Sedmasedmdesátiletý muž, který je od svých čtyřiceti let v invalidním důchodu kvůli paranoidní schizofrenii, se původně jmenoval Havlík. Jméno si nechal změnit na Koláře a posléze pak na své dnešní, tedy na Adama. Stejné příjmení - Adamová - přijaly i některé členky sekty.

Někteří svědci tvrdí, že se svou současnou ženou Janou, která se prohlásila za „královnu“ sekty, se Adam seznámil v psychiatrické léčebně v Brně, kde pracovala a kde dokonce do sekty lákala pacientky. Trestně stíhána ale není.