V Česku rapidně přibývá velkopěstíren konopí

Praha - Policisté za necelých pět měsíců letošního roku odhalili 61 takzvaných hydroponních pěstíren konopí. Podle Národní protidrogové centrály (NPC) jde o alarmující situaci. Za celý loňský rok bylo totiž zjištěno 34 pěstíren, tedy zhruba o polovinu méně. Drtivou většinu letos odhalených pěstíren provozovali podle NPC Vietnamci, kteří začali vytlačovat i tradiční Holanďany. Nedávno policisté odhalili další pěstírnu na Kladensku. V nenápadném domě objevili dobře vybavené prostory pro pěstování konopí a 2000 rostlin. Za půl roku si jejím prodejem vydělali statisíce korun.

Největší pěstírnu marihuany, na kterou kdy přišli v západočeském regionu, odhalili policisté počátkem května v Chodově na Sokolovsku. V pronajatém domě zajistili celkem 3000 rostlin konopí.

Policisté také nedávno zatkli několik Vietnamců mezi jednadvaceti až čtyřiceti lety, které podezírají z toho, že provozovali pěstírnu v Praze 9. Vietnamci údajně pěstovali konopí na 500 metrech čtverečních, cenu zajištěné drogy policisté odhadli na 7,5 milionu korun. Koncem dubna obvinili jiné tři Asijce, protože provozovali pěstírnu konopí v Praze-Hodkovičkách.

Marihuanu zkusila téměř polovina středoškoláků

Marihuana z těchto pěstíren míří do Česka i na vývoz. Experti i policie varují před vysokým obsahem účinné látky. Může jí mít i víc než třikrát tolik, co podomácku vypěstovaná. Česko přitom v užívání marihuany pořád hraje prim. Počet uživatelů už sice neroste, ale v Evropě je Česko stále na špici. Podle posledních průzkumů u nás marihuanu například zkusilo 45 % středoškoláků.

Podle NPC se pěstírny nacházejí především v pronajatých prostorech. „Objekty jsou po odhalení těchto pěstíren zpravidla v naprosto zdevastovaném stavu. Důvodem je vlhko, teplo a uzavřenost hydroponních pěstíren a také instalace technických zařízení,“ uvedl šéf NPC Jiří Komorous.