Hraniční přechod ve Slavonicích se možná otevře i pro náklaďáky

České Budějovice - Do sporu o hraniční přechod ve Slavonicích se dostali přepravci s místními obyvateli. Provozovatelé těžké dopravy usilují o to, aby přechod sloužil nejen pro osobní auta, ale aby tam jezdily i kamiony. Což si zase nepřejí lidi v okolních obcích.

Po vstupu České republiky do schengenského prostoru vznikl ve Slavonicích přechod pro pěší, cyklisty a osobní auta. Dopravci ale požadují změnu. Otevřením přechodu pro kamionovou dopravu by si řidiči zkrátili cestu o několik desítek kilometrů. „Další propojení na rakouskou stranu bychom vítali napojení jak kamionové přepravy ta i pro autobusovou dopravu,“ předkládá svůj postoj Robert Krigar  ředitel firmy Jihotrans v Českých Budějovicích.

Město původně odsouhlasilo zrušení zákazové značky. Proti tomu se ale postavili lidé z okolních obcí, sepsali petici a předali ji magistrátu, která má 600 podpisů. Obávají se především zvýšeného provozu i hluku.

Jestli budou přes Slavonice jezdit kamiony a autobusy, rozhodnou místní zastupitelé. Jihočeský kraj do sporu zasáhnout nemůže.