Pražský registr vozidel je opět mimo provoz

Praha - Počítačová síť pražského registru vozidel je opět mimo provoz. Kvůli výpadku nelze na pracovištích elektronicky zpracovávat údaje. Až do odvolání je registr zavřený. Sdělil to tiskový mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Úředníci registru obslouží denně obvykle 2000 až 2500 lidí.

Magistrát tvrdí, že závada je mimo úřad a jeho technici ji nemohou odstranit. Systém spravuje ministerstvo vnitra, data ministerstvo dopravy. Mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková uvedla, že problém je jen v metropoli, jinde systém funguje. „Nejde o kompletní selhání. Zjišťuje se, kde je problém,“ uvedla Malíková.

Rovněž podle ministerstva dopravy se zřejmě jedná o místní výpadek. „Systém fungoval do odpoledne bez problémů,“ řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Velké potíže s registrací vozů vznikly počátkem dubna a na několik dní zasáhly úřady v celé republice. V některých obcích se tvořily fronty, jinde úřady pracoviště registrace aut úplně uzavřely. Problémy způsobil přechod na nový systém v souvislosti se vstupem ČR do schengenského prostoru. Úředníci se totiž nemohli přihlásit do Schengenského informačního systému. 

Ministerstvo vnitra udělilo za selhání registru pokutu dodavateli systému a také třem zaměstnancům ministerstva, kteří systém přebrali a špatně vyzkoušeli. Technické problémy se později objevily ještě v registru vozů na Jarově v Praze 3, kde 28. dubna zkolabovaly počítače.

Česko se při vstupu do Schengenu zavázalo, že nebude registrovat vozidla, která jsou v SIS vedena jako odcizená. Úředníci proto musí při registraci ověřit, zda se přihlašované vozidlo nenachází v systému SIS. Dokud úřad tuto informaci neobdrží, nedovolí systém auto do registrace zařadit. Úkon, který dříve trval pár minut, se proto kvůli problémům se systémem výrazně časově prodloužil.