Před pražským magistrátem vyvrcholí Dny neklidu

Praha - Nespokojení umělci se dnes ráno sešli před budovou pražského magistrátu, kde v té době zasedá zastupitelstvo. Vrcholí tak Dny neklidu, které poukazují na problémy s financováním pražské kultury. Protestní petici Za Prahu kulturní podepsalo již 24 tisíc lidí, nespokojení umělci v ní požadují mimo jiné odvolání radního pro kulturu Milana Richtera (ODS), zrušení dotace na vstupenku, oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení a urychlené řešení situace subjektů, které mají finanční potíže.

„Doufal jsem, že se tu už nebudeme muset sejít,“ řekl v úvodu shromáždění člen petičního výboru herec Miroslav Táborský. Požadavky petice označil za legitimní a civilizované a připustil, že obdobných setkání by mohlo být ještě několik. „Nadále trváme na tom, aby se zastupitelstvo naším textem zabývalo. Minule s ním byli jeho členové seznámeni jen několik minut před projednáváním, což je v rozporu s jednacím řádem,“ řekl předseda Iniciativy pro kulturu Vladimír Procházka.

Situaci kolem financování pražské kultury chce řešit i ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL), který se dnes sejde se zástupci soukromých scén v čele se spolumajitelem Divadla Ta Fantastika Petrem Kratochvílem. Na obdobné schůzce přijal už v polovině května zástupce divadel Semafor, Archa a v Celetné, jejichž existence je novým grantovým systémem podle jejich slov ohrožena.

Spory o dotace na vstupenku

V systému grantů je kritizována hlavně nově zavedená dotace na prodanou vstupenku. Ta prý vtahuje do hry o peníze z veřejných rozpočtů i obchodní společnosti založené za účelem generování zisku. Zástupci několika příspěvkových scén města zase poukazují na to, že transformace, kterou po nich Praha chce, je příliš ukvapená a málo připravená.

Mlan Richter ale v Událostech, komentářích znovu zopakoval, že dotace na vstupenku je zatím jediné spravedlivé kritérium pro rozdělování dotací. „Pokud nalezneme jiné objektivní řešení, budeme se v budoucnu řídit jím,“ připustil radní.

Majitel Divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl je ochoten upustit od dotace na vstupenku za předpokladu splnění určitých podmínek. „Nezisková divadla by měla být podporována ze 49 procent, na zbylých 51 procent by si měla vydělat. Zisková divadla by dosáhla na dotace v rámci zákona,“ upřesnil Kratochvíl. Nezisková divadla si však v současnosti na provoz vydělají pouze 20 až 40 procent.

Členka vládní rady pro neziskový sektor Yvonna Kreuzmannová doufá, že se obě strany co nejdříve dohodnou. Jinak by podle ní hrozil časový stres při optimalizaci grantů na rok 2009.

Obnovení poradního sboru primátora pro kulturu

Včera také proběhla další schůzka, na kterou Milan Richter pozval zástupce z obou divadelnických táborů a zúčastnil se jí i pražský primátor Pavel Bém (ODS). U kulatého stolu obě protistrany vyjednaly obnovení Poradního sboru pražského primátora, což je jedna z podmínek petice Za Prahu kulturní. Divadelníci mají podle Richtera připravit své návrhy, které budou pracovním materiálem k tomuto jednání expertů. Dalšími výsledky jednání je i aktualizace dvou základních dokumentů, týkajících se kulturní a grantové politiky města, a také audity některých divadel. Jejich výsledky pak budou podkladem pro jednání expertů z poradního sboru, stejně jako návrhy divadelníků na systém rozdělování peněz a na způsob transformace divadel.

Opozice: Cílem grantové politiky je utlumit kulturu

Zástupci opozice na pražském magistrátu jsou se současným stavem finacování kultury také nespokojení. „Cílem nové grantové politiky není to, aby Praha byla ještě ve větší míře kulturním centrem Evropy, jejím cílem je kulturu utlumit a převést peníze jinam,“ uvedla například opoziční zastupitelka za SNK-ED Jana Ryšlinková.

„Petici jsme podepsali proto, že veškeré změny, počínaje galeriemi přes grantový systém a partnerství po připravovanou transformaci divadel do systému, ve kterém pro něj nejsou peníze, jsou tunelováním kultury,“ uvedli dva signatáři z řad opozičních zastupitelů Jiří Witzany a Karel Jech.

Vydáno pod