Bezpečnostní složky trénovaly zásahy proti extremistům

Milovice (Nymbursko) - V bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku proběhlo v rámci příprav policie na předsednictví Česka Evropské unii cvičení Extrém 2008. Policisté nacvičovali, jak zasahovat například na extremistických shromážděních. Akce se účastnili také vojáci, hasiči a záchranáři. Cvičení je hrazeno z prostředků, které vláda vyčlenila na přípravy předsednictví - které Česká republika převezme po Francii začátkem příštího roku.

Cílem akce bylo ověřit připravenost policistů a natrénovat součinnost jednotlivých policejních a armádních složek. Policisté při plánování scénáře čerpali jak z vlastních zkušeností, tak ze situací, které nastaly během dřívějších předsednictví v ostatních zemích.

Akce se zúčastnilo 500 policistů a 600 figurantů - studentů policejních škol a příslušníků armády. V prostoru byla připravena i vojenská technika včetně naaranžovaných objektů, kde bezpečnostní složky zasahovaly. Aby byly simulované podmínky co nejvěrnější, policisté a vojáci nevěděli až do poslední chvíle, do jaké akce budou nasazeni.

"V jednom z objektů probíhal koncert skupiny prezentující rasistické texty a v objektu byli samozřejmě její příznivci. Zároveň se konalo shromáždění
odpůrců tohoto proudu, přičemž obě skupiny se k sobě snažily proniknout," popsal simulovanou situaci mluvčí policejního prezidia David Kubalák. Figuranti byli agresivní, házeli plastové lahve, křičeli různá hesla, vše v zájmu autentičnosti.

Během cvičení se podařilo policii větším střetům zabránit, byl však unesen organizátor koncertu. Do akce se proto zapojila vyjednávací skupina. Nad prostorem během cvičení neustále kroužily velkokapacitní vojenské helikoptéry, policie nasadila do akce i obrněné transportéry. V jedné z budov plánovaně vzplanul požár, který zlikvidovali hasiči.

Podobné akce se v Milovicích konají každý rok - policisté a záchranáři nacvičují třeba zásahy při povodních, při násilích na stadionech nebo při technoparty.