Kvůli umělcům přerušil Bém jednání magistrátu a přinesl pivo

Praha - Nespokojení umělci, kteří dnes demonstrovali před pražským magistrátem, po skončení akce přišli i s transparenty přímo na jednání zastupitelů. Skandovali „demisi“, „hanba“ a „fuj“. Jeden z nich přišel před místa, kde sedí městská rada, s tabulí s nápisem „ODStupte“. V důsledku incidentu primátor Pavel Bém zasedání přerušil. Demonstranti zůstali v sále asi půl hodiny. Zpívali a předváděli různé scénky, poté odešli. Dnešní protestní akcí vyvrcholily Dny neklidu, během nichž se divadelníci snažili upozornit na své problémy s grantovou politikou pražského magistrátu.

Na zastupitelstvo jako do hospody

Kritici současných kroků vedení města v kultuře zvonili jako při takzvané sametové revoluci klíči a křičeli „Už je to tady“. Bém se po chvíli dostavil s půllitrem piva. „Na zastupitelstvo chodíte jako do hospody,“ řekl primátor.

Mezi členy městské rady vyvolalo počínání demonstrantů i další ostré reakce. „To je ta kulturní elita. Na to dostávají prachy,“ řekl novinářům radní pro kulturu Milan Richter, jehož odvolání žádají nespokojení umělci v petici. Pokud by se podle radního Jiřího Janečka takto chovali radní v divadle, byli by vyvedeni. „Budu bojovat za to, aby do kultury už nešly vůbec žádné peníze,“ prohlásil před novináři Janeček.

Umělce na magistrát přivedla „nekomunikace“

Celá akce skončila kolem jedenácté hodiny, v době, kdy začalo setkání ministra kultury Václava Jehličky se zástupci komerčních divadel v čele s Petrem Kratochvílem z divadla Ta Fantastika, kteří chtějí ministrovi představit svůj pohled na věc.

Kratochvíl chování umělců považuje po středečním společném setkání komerčních i neziskových divadelníků s radním Richterem a primátorem Bémem za „velice nekulturní“. Dnešní incident ho překvapil, neboť měl ze včerejšího jednání dobrý dojem.

Se stejným pocitem odcházela i ředitelka Dejvického divadla Eva Měřičková, dnešní demonstrace byla podle ní ale vyvrcholením dvouměsíční nekomunikace mezi magistrátem a zástupci uměleckých profesí. „Byla důsledkem i toho, že ke kulatému stolu byli přizváni jen divadelníci, zatímco dnes se sešli zástupci široké kulturní veřejnosti, které se to celé týká,“ domnívá se.