Odpůrci komunismu chtějí jeho odsouzení na evropské úrovni

Praha - Senátor Martin Mejstřík ve spolupráci s europoslankyní Janou Hybáškovou připravili mezinárodní konferenci nazvanou „Svědomí Evropy a komunismus“, která se uskuteční začátkem příštího týdne v Senátu. Ambicí summitu je iniciovat založení Ústavu svědomí Evropy, dosáhnout vyhlášení dne 23. srpna Mezinárodním dnem obětí totalitních hnutí - tedy obětí fašismu, nacismu a komunismu - a uznat komunismus jako zločin proti lidskosti. Srpnové datum je stanoveno záměrně, v souvislosti s podpisem Paktu Molotov-Ribbentrop, který vedl k ovládnutí a rozparcelování středovýchodní Evropy mezi dvě totalitní hnutí.

„Dokud Evropa jako taková nepřijme myšlenku, že nacismus a komunismus jsou naproto rovnocenné zločinné režimy, které je třeba zcela jednoznačně odsoudit, tak nikdy nebude jednotná,“ myslí si senátor Martin Mejstřík.

Jednání konference by mělo podle Hybáškové vyústit v deklaraci, která bude adresována orgánům Evropské unie a vládám jejích členských zemí. Eurpoposlankyně v této souvislosti podotkla, že konference tak naváže na rezoluce Evropské lidové strany a Rady Evropy nebo na jednání v rámci Evropské komise.