Tamáš s Bednářem u Schwarzenberga neuspěli

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se sešel s Janem Tamášem z hnutí Ne základnám a aktivistou Janem Bednářem. Oba už 19 dní drží hladovku, prostřednictvím které chtějí protestovat proti plánované přítomnosti amerického radaru na českém území. Schůzku s ministrem zahraničních věcí považuje Jan Tamáš za vstřícný krok vlády a signál, že je ministerstvo schopno jednat i s odpůrci stavby. S výsledkem jednání však spokojen není, a proto bude i s Bednářem dál pokračovat v hladovce.

Tamáš s Bednářem dorazili na ministerstvo před polednem. Přijeli autem, protože se prý cítí po tolika dnech o hladu zesláblí, že by nemuseli cestu zvládnout. Konkrétní návrhy, které s ministrem projednali, nechtěl ani jeden z nich sdělit. Hladovka sice podle nich plní svůj účel, nicméně svých cílů na dnešním jednání nedosáhli.

Aktivisté ministrovi, který je přijal jako první vládní politik, předložili čtyři návrhy - přerušení jednání o radaru na jeden rok, vyžádání oficiálního stanoviska EU, svolání parlamentní schůze nebo uspořádání televizní besedy o radarové stanici, které by se zúčastnili čtyři odpůrci a čtyři příznivci amerického záměru.

Ministrova reakce aktivisty zklamala. „Pan ministr velmi konkrétně odmítl první tři naše návrhy,“ řekl Tamáš. „Velká její část byla spíše o monologu pana ministra než o diskusi.“ U čtvrtého bodu podle Tamáše Schwarzenberg vyjádřil ochotu se podobné diskuse zúčastnit, odmítl ji však iniciovat. Podle ministrovy mluvčí Zuzany Opletalové záleží na médiích, zda budou chtít debatu o radaru zorganizovat.

Bednáře a Tamáše dnes k přerušení hladovky vyzvali sociálnědemokratičtí senátoři. Jejich záměr podporují, jsou však přesvědčeni o tom, že současný stav vyjednávání není v tuto chvíli otázkou života a smrti. Připojil se k nim i předseda strany Jiří Paroubek. „Pánové opravdu, život člověka a jeho zdraví je to nejpodstatnější. Myslím, že jste pro věc udělali víc, než jste mohli. Bylo by dobré ukončit tu hladovku, idealismus má své meze,“ vzkázal aktivistům. Ti však chtějí ve svém protestu vytrvat.