Přestavba terminálu MHD zkomplikuje dopravu v Liberci

Liberec - V létě zkomplikuje provoz v Liberci přestavba terminálu městské dopravy v takzvaném dolním centru Liberce. Celý terminál bude kvůli přestavbě kolejiště od poloviny června uzavřen a zastávky autobusů se přesunou do blízkých ulic. Od 15. června až do konce prázdnin nebudou navíc jezdit tramvaje do Vratislavic a Jablonce nad Nisou a nahradí je autobusy. Přestavba terminálu přijde na 68,5 milionu korun, informoval Jiří Veselka, ředitel Dopravního podniku města Liberce, který je investorem přestavby.

Dopravní situace v této části města je o to složitější, že už od 21. dubna je kvůli přeložce vodovodu omezen provoz na blízké třídě Dr. Milady Horákové. Práce souvisejí s výstavbou příjezdových komunikací k obchodnímu centru Forum v těsném sousedství terminálu. S omezeními tam musí řidiči počítat až do září. Původně se měla současně přebudovávat také blízká kruhová křižovatka na světelnou. „Ukázalo se ale, že by se v tom případě už doprava nedala zvládnout, a tak byla stavba odložena a uskuteční se zřejmě příští rok,“ řekl primátor Jiří Kittner.

Důvodem stavebních úprav na terminálu je vybudování smyčky, která umožní otáčení tramvají. Navíc bude terminál připraven na připojení další tramvajové linky, kterou chce město vybudovat směrem do Rochlice. Na trase z Hanychova do Lidových sadů nemají nyní tramvaje možnost se otočit jinde než v konečných stanicích nebo ve vozovně dopravního podniku. Vytvoření otočky na terminálu v centru umožní linku rozdělit. „Díky tomu bude možné nasadit víc tramvají jen v jednom směru, to využijeme například při mistrovství světa v lyžování, kdy budeme dopravovat návštěvníky z centra pod Ještěd,“ řekl Kittner. Vybudování otočky umožní lépe zorganizovat dopravu a přinese to i úsporu nákladů.

Přestavbu terminálu je podle Veselky dopravní podnik připraven financovat z vlastních peněz, zároveň ale připravuje žádost o dotace z Regionálního operačního programu. „Získat bychom mohli až 93 procent potřebných prostředků,“ domnívá se. Zároveň chce podnik žádat o dotaci také na první etapu výstavby tramvajové trati do Rochlic, která přijde na více než 70 milionů korun.

Ročně se MHD v Liberci přepraví zhruba třicet milionů cestujících, 70 procent z nich využívá předplatné.

Vydáno pod