Sdružení dárců krve je proti reformě - vyzvalo dárce, ať krev nedávají

Hlavice (Liberecko) - Sdružení dárců krve České republiky se obrací na všechny dárce, aby protestovali proti vládní reformě zdravotnictví a od 9. do 30. června přestali chodit na transfuzní stanice. Svou výzvu poskytlo médiím. "Zatahování dárců krve do reformy zdravotnictví je sprosťárna. Výzvy, aby lidé nedarovali krev, nelze ničím ospravedlnit," prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Krve je v některých regionech nedostatek.

Zmocněnec sdružení Jaroslav Kotrman označil výzvu za krajní řešení situace ve zdravotnictví a upozornil na to, že není zaměřena proti pacientům. „Protestem chceme chránit některé lidi před reformou zdravotnictví. V době třítýdenního moratoria na dárcovství krve a krevní plazmy by transfuzní stanice měly mít dostatečné zásoby,“ uvedl Kotrman. Vyzývá dárce, aby žádali za svoji krev částku 10 tisíc korun.

Ředitel Červeného kříže v Liberci Karel Studený s výzvou nesouhlasí a považuje ji za nesmyslnou. Předseda správní rady občanského sdružení Dar života Ivo Bílek považuje výzvu za politicky laděnou záležitost. „Výzva může vyvolat problémy se zásobami krve,“ upozornil Bílek. Dar života podporuje dobrovolné dárcovství krve a v čestné radě má Bolka Polívku, Pavla Zedníčka a další známé umělce nebo zástupce z krajských úřadů.

Sdružení vzniklo v roce 2001 v obci Hlavice na Liberecku a zakládající členové o něm informovali v letáčcích na transfuzních stanicích. „Přihlásilo se k nám určitě přes 100 tisíc dárců,“ tvrdí Kotrman. V Česku transfuzní stanice registrují zhruba 340 tisíc dárců krve.

Podle Kotrmana vede Sdružení dárců krve České republiky 13 krajských zmocněnců. Nikdo je nezvolil, ve vedení začali pracovat sami od sebe. Sedmapadesátiletý Kotrman dělá zmocněncům, jak řekl, neoficiálního předsedu a výzvu prý vydal po telefonických konzultacích s nimi. „Od roku 1970 jsem daroval krev již téměř osmdesátkrát. Výzva nemá s politikou nic společného, jsem antiideologický člověk,“ řekl Kotrman.