Petr Kratochvíl: Vyřešení kulturních grantů bude začátek konce života v socialismu

Praha - Pan ministr s námi souhlasí, rozumí nám, uvedl spolumajitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl po dnešním setkání zástupců soukromých divadel s ministrem kultury Václavem Jehličkou. Začalo krátce po té, co demonstrující umělci "proklouzli" na jednání magistrátu, které primátor Pavel Bém kvůli jejich chování přerušil. "Rozpoutal jsem podanými žalobami celou tuto věc kolem grantů, aby se celý systém zprůhlednil," řekl Kratochvíl České televizi.

Stejná pravidla pro všechny

Jehličku komerční divadelníci v čele s Petrem Kratochvílem informovali o tom, kde vidí problém v současném systému financování kultury. Spolumajitel Divadla Ta Fantastika souhlasí s tím, že neziskový systém by měl být oddělen od ziskového, který by neměl dostávat žádné granty. Žádá ale, aby takové pravidlo bylo dodržováno u všech divadelních obchodních společností, což se podle něho neděje.

„Pokud jde o neziskový sektor, můj návrh je, aby se každé z takových divadel umělo uživit z 51 procent samo a ze 49 procent by bylo dotováno městem,“ domnívá se.

Jehlička: Ministerstvo nechystá revoluci, chce pomoci

Ve sporu o kulturní granty ministerstvo nikomu nestraní, uvedl Jehlička po setkání s majiteli soukromých divadel. „Chceme jednat se všemi, kterých se to týká. Budeme rádi, když pomůžeme tomu, aby to fungovalo dál dobře a aby se s penězi zacházelo odpovídajícím slušným způsobem,“ přislíbil. Upozornil ale, že ministerstvo se nechystá na žádné revoluční činy.

Podle Kratochvíla bude mít ministr se splněním svého slibu těžkou práci. „Jsme zvyklí žít v socialismu, a to bohužel ve všech sférách. Podívejte se například na zavedení takového malého zásahu do našich životů, jako je placení u lékaře, kolik kolem toho je křiku,“ řekl. Někde se podle něj ale začít musí a řešení problému kolem grantů je takovou příležitostí.

Na počátku byl Kratochvíl

Kratochvíl s ostatními majiteli soukromých divadel vystoupil na jaře 2007 ostře proti grantové politice města. Kvůli dotacím podal na Česko žalobu k arbitrážnímu soudu, po stanovení nových pravidel pro získávání grantů, s nimiž soukromá komerční sféra souhlasila, žalobu ale stáhl.

Podle těchto pravidel byla nově zavedena plošná dotace na vstupenku. Část umělecké scény se proti takovému systému ale začala bouřit. Jejich nespokojenost vedla ke vzniku petice Za Prahu kulturní a ke Dnům neklidu od 25. do 29. května.

Dny neklidu u Národního divadla
Zdroj: ČT24