Paroubek píše Riceové: Nepodepisujte smlouvu o radaru, nemáte mandát

Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se domnívá, že bezprostředně před americkými volbami už stávající reprezentace nemá k podpisu smluv o radaru mandát. Chce proto napsat ministryni zahraničí Condoleezze Riceové a požádat ji, aby dohody nepodepisovala. Její český kolega Karel Schwarzenberg reagoval na Paroubkův záměr otázkou, jestli je ještě ministrem zahraničí České republiky nebo "Absurdistánu". Paroubek by si podle šéfa české diplomacie měl prostudovat americkou ústavu, protože podle ní končí administrativa odstoupením prezidenta, ne před volbami.

Dvě smlouvy pro dva ministry

Podmínky hlavní smlouvy dojednali čeští politici na jaře během summitu NATO v Bukurešti, podepsat ji měli v Praze v květnu ministři zahraničí Česka a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová. Ta ale nakonec svou návštěvu odložila, nejspíše na červen nebo červenec.

Vláda přepokládá, že obě smlouvy by mohly být v létě podepsány společně. Druhá doplňková smlouva SOFA, která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků na našem území, ještě ale dojednána není. Největší a poslední spory se týkají daní.

Křehká většina pro radar

Česká vláda česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech už schválila. K podpisu parlamentu ji ale předloží až společně s druhou (SOFA). Při jejich schvalování bude parlament absolvovat dvojí typ hlasování. Zatímco k přijetí hlavní smlouvy bude stačit většina z přítomných zákonodárců v každé z parlamentních komor, pro souhlas s pobytem amerických vojáků na českém území bude vláda potřebovat absolutní většinu všech zákonodárců, tedy 101 hlasů z 200 poslanců a 41 senátorů z celkem 81.

Z procedury schvalování vyplývá, že pro vládu bude nejobtížnějším krokem vyslovení souhlasu s pobytem amerických vojáků v Česku. Ve sněmovně totiž v tomto případě bude potřebovat 101 aktivních hlasů. Pokud kabinet nepodpoří někdo z opozičního tábora, bude třeba všech 100 hlasů koaličních poslanců a ještě podpora někoho ze tří nezařazených poslanců - Miloše Melčáka, Michala Pohanky nebo Evžena Snítilého. Ti ale s podporou váhají.

Pokud dohody schválí obě komory parlamentu, budou předloženy k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.