Univerzita vyzvala vládu, aby se nepouštěla do transformace nemocnic

Praha - Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a děkani pěti lékařských a jedné farmaceutické fakulty podepsali prohlášení, ve kterém vyzvali vládu, aby do přijetí zákona o univerzitních nemocnicích nepodnikala žádné kroky, který by vedly ke změně statutu fakultních nemocnic. Univerzita už dříve opakovaně vyjádřila své obavy, pokud bude transformace provedena dříve, než bude přijata norma o fakultních nemocnicích. Ministr Tomáš Julínek uvedl, že v pátek vysoké školy dostanou text zákona, do něhož zapracoval téměř všechny jejich připomínky.

Odmítl pouze univerzitám přiznat větší podíl na majetku, protože tím by se stát vzdal své zodpovědnosti na zajištění specializované péče v budoucích fakultních nemocnicích. Univerzita Karlova je veřejná a majetek, který dostane, už nebude státu.

Zákon s pojistkou

Ministr chce vytvořit z fakultních nemocnic akciové společnosti ve stoprocentním vlastnictví státu už na podzim. Teprve po přijetí zákona, který by mohl platit od ledna příštího roku, by se vysoké školy staly akcionáři s třetinovým podílem majetku.

V zákoně bude podle Julínka pojistka, že k zásadním rozhodnutím musí být dvoutřetinový souhlas. Univerzita může vetovat vše, s čím nebude souhlasit.

Julínek: Univerzity mě pořád podezírají z postranních úmyslů

Proti chystané transformaci nemocnic protestovali studenti medicíny i akademici. Akademický senát Univerzity Karlovy dokonce uvedl, že dokončení převodu nemocnic povede k tomu, že výuka na lékařských a farmaceutické fakultě bude zastavena, protože nebude možné zaručit její kvalitu ani kvalitu péče o pacienty. V té souvislosti si univerzity stěžovaly, že ministerstvo s nimi dostatečně nekomunikuje.

Julínek se ale proti něčemu takovému ohrazuje. „Místo aby dávaly férové připomínky, o které je permanentně žádám, aby řekly, co jim ještě vadí, v čem ještě mají nejistotu, co zákon nepokrývá, školy pořád spekulují, co všechno se může stát a jaké mám postranní úmysly,“ uvedl.

Tomáš Julínek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod