Tým žalobců v hospodářských kauzách se rozpadá

Praha - Tým žalobců, který v minulosti řešil na pražském vrchním státním zastupitelství nejzávažnější hospodářské kauzy, se postupně rozpadá, údajně kvůli atmosféře, která tam panuje. Může se jednat o cílenou likvidaci odboru, vedení zastupitelství to ale odmítá - odchody žalobců prý souvisejí s běžným kariérním postupem. Informaci přinesl deník Právo.

Odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, který prochází postupnou proměnou už půl druhého roku, opouštějí hned tři státní zástupci, kteří měli na starosti nejsložitější případy. František Fíla a Darja Dunajová míří do soudnictví a Zbyněk Podlipný byl poslán na stáž na ministerstvo spravedlnosti.

Fíla mimo jiné pracoval na objasňování případů tunelování investičních fondů Trend a Mercia, Dunajová zastupovala stát v procesu s vedením zkrachovalé Investiční a poštovní banky. Podlipný pak řešil případ zmizelé půl miliardy korun z České konsolidační agentury.

Nejmenovaní státní zástupci a lidé z ministerstva spravedlnosti tvrdí, že je k odchodu přiměla atmosféra, která na zastupitelství panuje od loňského příchodu nového vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly a především jeho náměstka Libora Grygárka. Grygárek, který má podle zasvěcených silnou podporu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, začal od poloviny května celý odbor metodicky řídit.

„Určitě jsem nezaznamenal žádné závažné problémy,“ reagoval pro Právo Grygárek. Mluvčí zastupitelství Irena Válová mimo jiné poukázala na to, že žádosti dvou žalobců o zařazení mezi soudce byly podány ještě předtím, než se Grygárek ujal řízení odboru. To potvrdil i Fíla. On, Dunajová ani Podlipný důvody odchodu nesdělili.