Zbrojovka nakonec pokutu za špatnou dodávku pistolí zaplatí

Praha - Česká zbrojovka Uherský Brod přiznala po osmi letech svou chybu a zaplatí pokutu, o kterou se soudila s ministerstvem vnitra kvůli dodávce pistolí pro policii. Zakázka za 650 milionů korun dorazila se zpožděním, ale navíc se u dvou třetin pistolí vyskytly vady. Ministerstvo po zbrojovce požadovalo jedenáct milionů, jakou částku nakonec na pokutě zaplatí, společnost tají. Informaci přinesly páteční Hospodářské noviny.

Kromě zaplacení pokuty se zbrojovka zavázala k zajištění kompatibility pistolí s přídavnými zařízeními. To znamená, že zakoupí-li například policie nové taktické svítilny či laserové zaměřovače, projde dodávka nejprve rukama techniků zbrojovky, kteří zaručí, že zařízení může bezchybně plnit svoji funkci.

Zbrojovka dodala policii 46 tisíc pistolí. Podle policie však u 30 000 zbraní existovaly problémy při nasazování speciální lampy, z toho u 18 000 se podle tvrzení policejních expertů mohly vyskytovat na rámech mikroskopické trhliny. Policie zvažovala, že za zpožděné dodávky pistolí podá na výrobce žalobu, ale současně připouštěla možnost mimosoudní dohody, pokud bude zbrojovka vstřícná a uzná požadavek policie.