Odebírání pasů stíhaným osobám bylo protiústavní

Brno - Zákon, podle něhož trestně stíhaní lidé v Česku přicházeli v minulých letech o cestovní pasy, je protiústavní. Tento týden o tom rozhodl Ústavní soud. Problematickou normu ale nemohl zrušit, protože už byla nahrazena. Nová úprava ale stojí na stejném principu.

Podle sporného ustanovení mohli policisté požádat úředníky městských úřadů, aby nevydali nebo zabavili již vydaný pas člověku stíhanému pro úmyslný trestný čin. Cílem opatření bylo zabránit podezřelým uprchnout do ciziny. V současné úpravě platí totéž pro lidi, kterým hrozí za trestný čin minimálně tři roky vězení.

Úřad ale neměl možnost sám zhodnotit situaci, a právě to soudcům vadilo. „Správní orgán neměl vůbec žádný prostor pro uvážení o nezbytnosti či přiměřenosti takového opatření a cestovní doklad odejmout musel,“ napsal v rozhodnutí soudce zpravodaj Miloslav Výborný. Lidé se nemohli proti zabavení pasu účinně bránit ani u soudů.

Verdikt Ústavního soudu má nyní spíše akademický význam a dotkne se jen soudních sporů, které dobíhají z doby platnosti zákona. Zároveň ale soudci naznačili poslancům, že by mohli změnit i současnou právní úpravu.