O prázdninách budou častěji jezdit boleslavské autobusy

Mladá Boleslav - Dopravní podnik v Mladé Boleslavi plánuje během letních prázdnin zavedení kratších a pravidelných intervalů autobusů na hlavních linkách, které by měly být maximálně 15 minut. Tímto krokem by se měla autobusová doprava mezi lidmi ještě více zpopularizovat, řekl novinářům primátor Raduan Nwelati.

Pro cestující by měly mít kratší a pravidelné intervaly několik výhod. „Zaprvé jde samozřejmě o přijatelnou čekací dobu, zadruhé se nikdo nebude muset učit jízdní řád nazpaměť. Prostě přijde na zastávku a ví, že nejdéle za čtvrt hodiny něco pojede,“ řekl primátor. V dopravní špičce by pak měl být interval ještě kratší.

Uvedená  novinka se však týká pouze nejvyužívanějších linek v centru města a také jedné z Kosmonos. Lidé v příměstských částech budou na autobus čekat o něco déle. „Čtvrthodinový interval by tam byl prakticky nevyužitý, uvažujeme proto o půlhodinovém, ale ještě to není rozhodnuté,“ podotkl Nwelati. Nový jízdní řád by měl začít platit někdy ve druhé polovině letních prázdnin.

Dopravní podnik chystá i další novinky, především obnovu vozového parku. V nejbližší době bude vypsána soutěž na dodávku čtyř nových autobusů, v příštím roce by mělo přibýt dalších šest. Boleslavští mohou v současné době využívat 29 autobusů, více než polovina jich je ale ve špatném technickém stavu.

Od února boleslavskými autobusy jezdí zdarma senioři, děti a také osoby na mateřské a rodičovské dovolené. Podnik tím ročně přijde asi o tři až čtyři miliony korun. Tuto ztrátu by mělo částečně nahradit lepší využívání reklamní plochy na bocích autobusů. Loni byl příjem z této reklamy asi 900 tisíc korun, letos by měl dosáhnout asi dvou milionů.