Žalobce otevřel případ podvodu při vystěhování Romů ze Vsetína

Vsetín - Okresní státní zástupce Ivo Černík vrátil podle informací zpravodajského serveru Aktuálně.cz policii případ šéfa realitní kanceláře Imbex Mariána Budinského. Ten je podezřelý, že podvedl jednu z romských rodin vystěhovaných ze Vsetína. Dvanáctičlennou rodinu Tulejových vystěhovala vsetínská radnice ještě pod vedením Jiřího Čunka na Prostějovsko do obce Čechy pod Kosířem. Díky deportaci romských rodin putovaly na účet této firmy statisícové provize z prodeje zchátralých domů, do kterých je město vystěhovalo.

Policie nyní Budínského podezírá, že rodině Tulejových nezaplatil fakturu, na kterou mu dali peníze. Rodině byla kvůli tomu odpojena elektřina a celou zimu zůstala bez přívodu tepla. Policie před nedávnem případ odložila. Okresní státní zastupitelství jej nyní s kritikou vrátilo k došetření, protože policisté nevyslechli starostu, přes kterého rodina peníze posílala.

Rodina musí za dům v dezolátním stavu po 20 let splácet 460 tisíc korun, včetně provize 140 tisíc korun realitní kanceláři Budinského. Tulejovi odmítli kvůli stavu nechat dům na sebe přepsat, proto faktury za elektřinu a plyn neplatí přímo, ale přes pana Budinského.

Ten však za elektřinu neplatil, i když peníze od Tulejových dostal. Početná rodina s malým dítětem tak byla více než čtyři měsíce bez elektřiny.

Tulejovým nakonec pomohlo vedení obce, které jim provizorně umožnilo odebírat proud z místního kina. Trestní oznámení na neznámého pachatele podala advokátka rodiny Tulejových Tamara Vránová.

Dům, v němž nyní žijí, má za stovky tisíc korun opravit město Vsetín. Podle mluvčí vsetínské radnice Evy Stejskalové je oprava podmíněna změnou trvalého bydliště. Tulejovi jsou dosud oficiálně obyvateli Vsetína.