Mrtvé novorozeně nalezené v třídírně odpadů se narodilo živé

Hradec Králové - Mrtvá holčička, kterou našli lidé včera v igelitovém pytli v třídírně odpadů v Pileticích u Hradce Králové, se narodila živá. Prokázala to soudní pitva, příčinu úmrtí vyšetřovatelé zatím tají. Policie proto žádá veřejnost o pomoc při pátrání po matce dítěte. Pokud lidé znají ženu, která byla těhotná, ale miminko teď u sebe nemá, mají to ohlásit na lince 158.

Novorozeně přišlo na svět zřejmě tři až pět dní před nálezem, není vyloučeno, že holčička byla cizí národnosti. Policisté prověřují místa, odkud se svážel na třídící linku odpad. Jedná se o lokality na Hradecku, ale i další místa ve východních Čechách.

Psycholog Jeroným Klimeš i ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová se ve Studiu ČT24 shodli, že ti, kdo takové činy páchají, jsou často lidé s nižším vzděláním a sociálně slabí. Neví tak o existenci babyboxů - schránek, do kterých mohou dítě odložit a v podstatě mu tak dát téměř stoprocentní šanci na přežití. Sociálně slabých rodičů přibývá, což dokazuje i nárůst počtu dětí v ústavech, myslí si Baudyšová.

V Česku umožňuje zákon z roku 2004 takzvané utajené porody. Matka porodí, ale není zapsána v rodném listu dítěte, což značně zjednodušuje jeho pobyt v případné náhradní rodině. Podle Baudyšové ale i tak zákon klade matkám řadu podmínek. O utajený porod například nemůže žádat vdaná žena, nebo žena, od jejíhož rozvodu uplynulo víc jak 300 dní.

Policisté vyšetřují nálezy mrtvých novorozenců několikrát do roka. Například na konci dubna policisté našli mrtvolu udušené holčičky v popelnici v Praze 10. Její matka měla po porodu komplikace, cestou do nemocnice zemřela. O měsíc dříve byl nalezen mrtvý novorozenec ve sklepě domu ve Žluticích na Karlovarsku.

Podobné případy se stávají i v jiných evropských zemích. Německo šokoval v květnu nález tří mrtvých novorozeňat v mrazáku. Objevil je ve sklepě syn rodiny, která dům obývá. Tři holčičky byly v mrazáku už od osmdesátých let. Pitva jednoho tělíčka ukázala, že se dítě narodilo zdravé a životaschopné. Policie zatkla matku rodiny, podezřívá ji z jejich zabití. Německo řešilo podobný případ i loni, kdy byla v saském Plavně nalezena rovněž těla tří mrtvých novorozeňat. Také se jednalo o holčičky, dvě z nich byly uložené v mrazicím boxu.

Vydáno pod