Evropští demokraté dostanou od státu 800 tisíc za komunální volby

Praha - Ministerstvo financí má straně SNK-ED zaplatit téměř 800 tisíc korun jako odškodnění za to, že jí v minulosti odmítalo vyplatit státní příspěvky za získané mandáty z komunálních voleb v roce 2002. Právní zástupce strany Stanislav Polčák, který rozhodnutí komentoval, se domnívá, že na základě zákona by částku měli z vlastních prostředků uhradit exministři financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Vlastimil Tlustý (ODS). MInisterstvo financí se kvůli výši odškodného odvolalo, straně prý má stačit omluva.

Současný ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) nechce rozhodnutí komentovat do doby, než se seznámí s rozsudkem a právním rozborem případu.

Stát straně již dříve vyplatil jak samotné příspěvky za mandáty, tak i úroky z prodlení ve výši 500.000 korun. Pražský městský soud totiž v listopadu 2006 rozhodl, že strana má na příspěvky nárok. Stejný výrok potvrdil v květnu i Nejvyšší soud. „Následně v červnu ale úplně nepochopitelně ministr Sobotka rozhodl, že ty příspěvky nevyplatí, a o rozsudku nejvyššího správního soudu se ve svém rozhodnutí vůbec nezmínil,“ kroutí hlavou právní zástupce SNK-ED Polčák.

Obvodní soud v nejnovějším rozhodnutí označil postup exministrů Sobotky a Tlustého za „zcela svévolný a v extrémní míře vybočující z pravidel a požadavků dobré správy“. Tlustý však říká, že za nic nemůže, Sobotka je naopak pracovně zaneprázdněn, a proto se nemůže svoje činy vysvětlit.

Advokát Polčák upozornil, že na základě zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem lze po obou bývalých ministrech požadovat, aby vysouzenou částku zaplatili z vlastní kapsy. Advokát Polčák si myslí, že pokud by Kalousek nevymáhal úhradu po Sobotkovi a Tlustém, mohl by se dopustit trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Kasl a Hybášková jsou spokojeni

Bývalý předseda strany Jan Kasl nejnovější rozsudek přivítal. „Je to sice pozdní, ale přeci jen zadostiučinění. Jen doufám, že to nebude daňový poplatník, který to celé zaplatí, když viníci jsou soudně označeni,“ napsal v tiskové zprávě. Stejný názor má i někdejší předsedkyně strany Jana Hybášková, která vyzvala dopisem ministra Kalouska, aby úhradu částky nařídil svým předchůdcům.

Tlustý se domnívá, že SNK-ED útočí na jeho osobu

Tlustý dnes na adresu SNK-ED poznamenal, že jde o několikátý „naprosto nepodložený a drzý útok“ této strany proti němu. Je si prý naprosto jist tím, že se ničím neprovinil a nemá v této věci žádnou odpovědnost. Na ministerstvo financí prý přišel již v době, kdy byla kauza státního příspěvku „dávno v pokročilém stadiu“. „Udělal jsem v té věci jediné rozhodnutí, a to bylo v souladu s tehdejším rozhodnutím soudu,“ dodal.

Spor se táhne již od komunálních voleb v roce 2002

SNK ED vedla s ministerstvem financí spor o vyplacení státních příspěvků za členy pražského zastupitelstva, kteří byli v roce 2002 zvoleni na kandidátce subjektu Demokraté Jana Kasla, což bylo sdružení strany Evropští demokraté (ED) a nezávislých kandidátů. Kandidáti navrhovaní ED ve volbách získali 15 mandátů.

Strany úspěšné ve volbách do pražského magistrátu měly právo na roční státní příspěvek 250 tisíc korun za každý mandát. Tehdejší ministr financí Sobotka i jeho nástupce Tlustý však zastávali názor, že podle zákona o politických stranách má na příspěvek nárok pouze strana nebo hnutí (případně jejich koalice), nikoli sdružení politické strany a nezávislých kandidátů.