Paroubek slíbil Kaplickému peníze na blob

Praha - Šéf ČSSD Jiří Paroubek slíbil architektovi Janu Kaplickému peníze na stavbu Národní knihovny. To ovšem za podmínky, že se sociální demokracie stane vládní stranou. Paroubek se s Kaplickým sešel dnes ráno na společné snídani. Architektovi vyjádřil podporu a konstatoval, že se mu jeho návrh líbí. Podle Paroubka by každá doba měla mít nějaký otisk a takovýto „pomník“ současné architektury chybí. Po Jiřím Čunkovi (KDU-ČSL) se tak nyní zastal blobu další politik.

Paroubek odhaduje, že by stavba nové budovy Národní knihovy stála tři až čtyři miliardy korun. „Byli jsme připraveni touto částkou podpořit výstavbu Národní knihovny. Obávám se, že s tím budete muset počkat zřejmě na nás,“ řekl Paroubek a myslel tím případnou příští vládu sociálních demokratů. Náš závazek samozřejmě trvá, dodal šéf sociální demokracie.

Architekt Kaplický přijal Paroubkovo prohlášení s radostí: „Zaplať pánbůh, že se kultura dostává do kampaní politických stran,“ řekl. Podle Kaplického je to konečně po dlouhé době pozitivní zpráva. Na dotaz, zda politikům ještě věří, dodal, že mu nic jiného nezbývá. Už jen z toho důvodu, že Národní knihovna je státní stavba, a tudíž stát a politika do toho vždy zasahovat budou.

Knihovnu podle Paroubka nejvíc blokuje Milan Knížák. Ten ji prý rozmlouvá prezidentu Klausovi, a ten pak primátoru Bémovi: „Tím hlavním intrikánem, který tady působí a tím hlavním zloduchem, zamindrákovaným člověkem, je pan Knížák,“ dodává Paroubek. Knížák naopak soudí, že Paroubek věci nerozumí a chce jen nasbírat politické body.

Stavba knihovny se nejspíše odkládá, a zřejmě tak bude jedním z témat předvolebního boje před volbami v roce 2010. Ve středu se na tom dohodli ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek a ministr kultury Václav Jehlička. S tímto záměrem souhlasí i autor vítězného návrhu Jan Kaplický. S Paroubkem se má brzy setkat i Ježek.

Podle pravidel soutěže, kterou Kaplický se svým týmem Future System vyhrál loni v březnu, mu v případě, že se do dvou let od tohoto okamžiku nezačne stavět, náleží odstupné. „To není problém dneška, to jsou detaily,“ řekl dnes architekt.

Jednání kolem nové budovy NK jsou zdánlivě na mrtvém bodě, po několikaměsíčních jednáních týmu Národní knihovna, složeného ze zástupců města, státu, zadavatele soutěže a architekta, se do věci z iniciativy prvního náměstka MK Františka Mikeše znovu musel vložit antimonopolní úřad. Na jeho údajně očekávané výroky a na postoj ministerstva kultury se nyní odvolává primátor, na něj zase ředitel NK, protože Praha neprodala knihovně pozemky.