Výpisy z bodového účtu mají být pro řidiče od ledna 2009

Plzeň - K aktuálnímu výpisu stavu svého bodového účtu se řidiči dostanou nejpozději od 1. ledna příštího roku, pravděpodobně i dříve. Informace jim poskytnou všechna kontaktní místa sítě Czech POINT, která nyní zahrnuje asi 1 400 míst na obecních úřadech a od července se do ní zapojí dalších až 1 000 míst, uvedl náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček na tiskové konferenci v Plzni, která byla věnována reformě policie.

„Dospěli jsme k dohodě s ministerstvem dopravy, že bude možné vydávat výpisy řidičům na Czech POINTech. Technologicky už máme vše připraveno. Novela zákona o silniční dopravě, jež je součástí celého balíku reformy policie, by měla znamenat zásadní průlom a toto umožnit,“ dodal Zajíček.

K prodlení podle něj docházet nebude a výpisy řidičům ukážou aktuální počet bodů. „Jakmile bude vydáno rozhodnutí o odejmutí bodů, údaj se zaznamená do informačního systému. Vzápětí poté může řidič výpis dostat,“ vysvětlil.

Po spuštění novinky se údajně až zdesetinásobí počet míst, kde řidiči výpis dostanou. „Dosud to bylo asi 205 míst v republice, kde se zatím vydávaly. Vezmeme-li, že Czech POINTů je nyní na obecních úřadech 1 400 a od 1. července dalších až 1 000 nových přibude, dostaneme se na více než 2 000,“ vypočítal Zajíček.

Podle ministra vnitra Ivana Langera může být Czech POINT kdekoliv, záleží na samosprávě, zda nabídku ministerstva využije. „Počet je neomezený. Samospráva si musí vyhodnotit, zda se jí to vyplatí či nikoliv,“ uvedl Langer. Dodal, že na technologické vybavení dostane každý dotaci 50 000 korun a zdarma je proškolen úředník.

Terminály jsou kromě obecních úřadů také na více než 70 pobočkách České pošty a na několika pracovištích Hospodářské komory. Podle Zajíčka se podařilo systém zavést i na sedm zastupitelských úřadů v zahraničí. Do konce roku bude Czech POINT zprovozněn ve všech státech EU a v některých státech v zámoří.

Prostřednictvím kontaktních míst mohou zatím lidé na jednom místě získat ověřené výpisy z katastru nemovitostí, z obchodního a živnostenského rejstříku a z rejstříku trestů.