Soud: Loňský sněm ODS Prahy 5 byl svolán proti stanovám

Praha - Oblastní sněm ODS v Praze 5 z loňského května, na němž bylo zvoleno nové vedení občanských demokratů v páté městské části, byl svolán v rozporu se stranickými stanovami. Na něm byl přitom zvolen kontroverzní starosta Milan Jančík. O neplatnosti sněmu dnes rozhodl Obvodní soud Prahy 1, potvrdili to členové ODS v Praze 5 Jiří Vitha a Ondřej Gál, kteří patří k Jančíkovým odpůrcům. ODS se podle svého mluvčího Milana Boušky odvolá.

Příznivce a odpůrce Jančíka již řadu měsíců rozdělují spory, část občanských demokratů je na smíchovské radnici od loňských podzimních voleb dokonce v opozici. Sněm měl být přitom prvním krokem k uklidnění situace. Mnozí starostovi kritici se však nedostavili. V čele ODS Prahy 5 tehdy nahradil poslance Františka Laudáta, který patří k Jančíkovým odpůrcům, starosta Velké Chuchle Stanislav Fresl. Už tehdy se objevovaly hlasy, že sněm nebyl svolán v souladu se stanovami.

ODS je bez vedení, bude muset jednat

Gál dnes uvedl, že jelikož funkční období minulého vedení ODS v Praze 5 skončilo loni v listopadu, po dnešním verdiktu jsou tamní občanští demokraté bez vedení. „Měli bychom sednout za stůl a jednat o konání nového sněmu a případně smíru,“ řekl. Fresl o rozsudku informace neměl, ale řekl, že pokud by soudní verdikt sněm skutečně zrušil, bude se muset svolat nový. Je ale otázkou, kdo by to měl udělat.

ODS podle Boušky čeká, až dostane rozsudek a zdůvodnění písemně. „Domníváme se, že v tomto případě jde svým způsobem o průlomový a ve svém důsledku sporný rozsudek, protože soud zasáhl do vnitřního života politické strany, což mu podle názoru ODS nepřísluší. Už z principiálních důvodů proto ODS dá na radu právníků a proti rozsudku se odvolá,“ řekl mluvčí občanských demokratů. Politické řešení věci bude záležet na konečném výsledku soudního sporu, který nelze předjímat, dodal.

Sněm svolal tehdejší předseda pražské ODS Jan Bürgermeister, Laudát byl podle Vithy obejit. Podle stanov však oblastní sněm svolává právě předseda oblasti. Předseda regionální oblasti má toto právo jen za určitých podmínek, které prý nebyly naplněny.

Podezření kolem Jančíka už trvají přes dva roky

Pře mezi stoupenci a odpůrci starosty Jančíka vrcholily začátkem předloňského roku, kdy oblastní sněm doporučil výkonné radě zrušit pět místních sdružení ODS kvůli údajnému účelovému přijímání členů. Prý za ním stál Jančík, který chtěl posílit svou pozici před komunálními volbami. Jančík s tím ostře nesouhlasil.

Starostovi oponenti schválili před volbami kandidátku, na níž Jančík a jeho stoupenci vůbec nebyli. Chtěli na radnici změnu. Odpůrci Jančíkovi vyčítají, že prosazoval rozhodnutí, která se ukázala být kontroverzní. Patří k nim prodej části Ženských domovů, jednoho z domů v Zubatého ulici nebo záměr koupit smíchovské pozemky Českých drah, které je ale nechtěly prodat. Jančíka v několika případech vyšetřovala policie. Věc pokaždé odložila, když konstatovala, že se žádný trestný čin nestal.

Pře měla skončit dohodou, podle níž byla sestavena nová listina poměrně z lidí z obou táborů v čele s Jančíkem. Spor ale pokračoval i po volbách. Část zastupitelů za ODS Jančíka starostou nevolila. Byl zvolen až napodruhé, když uzavřel koalici s ČSSD a částí SNK ED. Část zastupitelů ODS se ocitla v opozici.

Vydáno pod