Pávek neuspěl u soudu s tvrzením, že volební zákon poškozuje malé strany

Brno - Starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek neuspěl s tvrzením, že přepočet hlasů na mandáty při volbách poškozuje malé strany. Ústavní soud (US) jeho stížnost zamítl, stejně jako návrh na zrušení části volebního zákona. Pávek v roce 2006 v Libereckém kraji neúspěšně kandidoval za Stranu zelených do Poslanecké sněmovny. Kromě přepočítávání hlasů mu vadí také rozdělení země do volebních krajů.

ÚS potvrdil starší verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS). Pávkova stížnost je prý zjevně neopodstatněná. Správní soud v roce 2006 dal Pávkovi částečně za pravdu ve věci volebních krajů. Uvedl, že sdílí pochyby o vhodnosti rozdělení země při volbách „zejména z hlediska principu rovnosti volebního práva“. Pávek upozorňoval, že hlasy v jednotlivých krajích mají různou váhu. Zákon však podle NSS přes pochybnosti není protiústavní.

Pávek poté podal ústavní stížnost. Tvrdil, že bylo porušeno volební a hlasovací právo. Ústavní soudci v senátu se zpravodajem Jiřím Nykodýmem po bezmála dvouletém zkoumání vydali stručné usnesení, v němž označili stanovisko NSS za správné. „S argumentací stěžovatele se (správní soud) náležitě vypořádal a své závěry obšírně a logicky odůvodnil,“ uvedli soudci.

NSS už dříve zdůrazňoval, že případné změny volebního zákona jsou věcí zákonodárců. Podobně se vyjádřil i Ústavní soud, který nyní naznačil i svůj pohled na účel volebního systému. „Cílem voleb není pouze vyjádření politické vůle jednotlivých voličů a pořízení zrcadlového obrazu názorových proudů, nýbrž především utvoření funkčního a akceschopného parlamentního systému,“ uvedl ÚS.

Pávek neústavnost přepočtu hlasů na mandáty dokládal čísly. „Strana zelených získala ve volbách 6,3 procenta hlasů, ale ve sněmovně má jen tři procenta mandátů. Vznikají tu jacísi voliči druhé kategorie, jejichž hlas má menší váhu,“ řekl tehdy ČTK. Důsledky se podle něj projevily „v extrémní nerovnosti voličských hlasů a extrémní nespravedlnosti vůči Straně zelených“.

Podle výpočtů Strany zelených potřeboval v roce 2006 jejich poslanec ke zvolení 56.000 hlasů, kdežto sociálnímu nebo občanskému demokratovi stačilo 23.000 hlasů. Zelení po volbách vytvořili koalici s ODS a KDU-ČSL.