Země Visegrádu mají mít společnou kontrolu evropské legislativy

Praha - Parlamenty zemí visegrádské skupiny (V4) chtějí najít mechanismus, který by jim v budoucnu umožnil společně vznášet výhrady vůči legislativě navržené Evropskou komisí. Předsedové a místopředsedové zákonodárných sborů České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se na tom shodli na dnešním jednání v Praze. Možnost národních parlamentů "vracet" Evropské komisi legislativní návrhy je novinkou, kterou má přinést lisabonská smlouva.

„Není to na vytváření bloků proti něčemu, ale na prosazení shodného názoru. Pokud nám lisabonská smlouva tu šanci dává, tak my jí jako národní parlamenty nesmíme ztratit,“ řekl novinářům předseda českého Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Národní parlamenty získávají podle lisabonské smlouvy právo být s dostatečným předstihem informovány o všech legislativních návrzích Evropské komise. Pokud se jedna třetina národních parlamentů z 27 evropských zemí shodne, že některý návrh neoprávněně přenáší pravomoci na unii, musí komise svůj návrh znovu zvážit. „V daném okamžiku slyšíte představitele čtyř zemí, čtyř parlamentů, z nichž dva jsou dvoukomorové a našli jsme shodu v tom, že chceme spolu jednat a vytvořit ten malý základ na to, abychom dosáhli té jedné třetiny,“ řekl Sobotka.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) novinářům řekl, že by chtěl v rámci V4 být iniciátorem dalšího vyjednávání o tom, jak vytvořit mechanismus pro hledání společných pozic vůči EU. Společný postup vůči Bruselu by podle něj ale neměl být omezen pouze na visegrádskou čtyřku. Ta by podle něj měla být lídrem, který v celé EU rozpoutá debatu o koordinaci parlamentního přezkumu evropské legislativy. „Až budeme předsednickou zemí od 1.1. 2009 tak bych rád tady svolal všech 27 předsedů parlamentů a tam bychom chtěli ten závěr ustanovit a nastavit společné postupy a mechanismy,“ dodal Vlček.