U Bělče na Prachaticku začala stavba nejdražší krajské silnice

Běleč (Prachaticko) - Výstavba krajské silnice za 320 milionů korun by měla zajistit pohodlnější a bezpečnější cestování řidičům na Prachaticku. Silnici, která zlepší bezpečnost dopravy i života v Pošumaví, by měla být hotová do dvou let. Přeložku z Bělče do Husince zafinancuje Evropská unie. Díky ní se usnadní cesta od Českých Budějovic směrem na Vimperk a dál na hraniční přechod Strážný. Jde o dosud nejnákladnější krajskou dopravní stavbu, řekl při jejím zahájení krajský radní pro dopravu Robin Schinko.

„Tento úsek je jedním z nejrizikovějších míst na silnici, která je určitou spojnicí z Českých Budějovic do Bavorska. Počítáme, že novou část silnice předáme řidičům k užívání v červnu 2010,“ uvedl Schinko.

Silnice naváže na přeložku mezi Vitějovicemi a Bělčí za 150 milionů korun, kterou kraj postavil před čtyřmi lety. Součástí zhruba 2,5kilometrové přeložky bude 173 metrů dlouhý most, který překlene železniční trať a Živný potok. Nová trasa nahradí úzkou a kvůli zatáčkám nepřehlednou silnici. „Jen za poslední tři roky jsme mezi Bělčí a Husincem zaznamenali 35 nehod i s poměrně vážnými následky,“ řekl šéf prachatických dopravních policistů Martin Grožaj. Nebezpečný je mimo jiné železniční přejezd u Těšovic, kde se stalo několik nehod s vlaky, a pak zatáčky do Bělče.

Za rizikový, zejména průtah osadou Běleč, označuje úsek i starosta nedalekých Těšovic Jan Řezník. „Je to vidět hlavně v zimě, kdy lidé jezdí na lyže a tato spojnice na Vimperk kapacitně nedostačuje. Reakce na stavbu jsou vesměs kladné, stížnosti nebyly. Jen jeden člověk, který tu nebydlí, pozemky neprodal, budeme to se správou silnic řešit směnou. Stavbu to zatím nekomplikuje,“ podotkl Řezník.

Silnici postaví sdružení tří firem. Veškerá doprava povede zatím po současné silnici, která bude v některých místech rozšířena. Řidiči musejí přesto počítat s omezeními. Větší problémy se dají čekat, až se bude nová část připojovat na stávající silnici u Husince.

Jihočeský kraj dá letos na opravy silnic druhé a třetí třídy 1,3 miliardy korun. Z vlastního rozpočtu investuje půl miliardy korun, další peníze získá na dotacích od státu a z Evropské unie. Podobná částka byla do oprav jihočeských silnic vložena i loni. „Projekt přeložky z Husince do Bělče je součástí programu Jihočeského kraje na postupnou obnovu silniční sítě v regionu. Na jeho realizaci kraj vynakládá ročně přes 900 milionů korun,“ uvedl hejtman Jan Zahradník.

Dosud kraj opravil zhruba pětinu z bezmála 5500 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. S pomocí peněz z ROP by mohly být všechny silnice opraveny do sedmi let. Jihočeskému kraji patří 1639 kilometrů silnic druhé třídy, 3820 kilometrů silnic třetí třídy a 1047 mostů.