Konference ČSSD: kritika vlády a požadavek vlastní modernizace

Pardubice - Sociální demokraté představili na víkendové programové konferenci strategii a témata pro podzimní senátní a krajské volby. Zaměřili se na razantní kritiku dosavadních vládních kroků a v případě výhry hodlají odstraňovat reformy, které vláda ODS spustila. Prosazují zejména zrušení poplatků ve zdravotnictví a posílení sociální politiky. Celková modernizace strany by jim zase měla pomoci přilákat mladé voliče a studenty.

ČSSD na konferenci v pardubické ČEZ Aréně odstartovala kampaň nejen pro podzimní senátní a krajské volby, ale i pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010. „V minulých krajských volbách jsme měl čtrnáct procent hlasů a já předpokládám, že je realistické získat dvacet až pětadvacet procent hlasů, v některých krajích, především na Moravě, zvítězit, dále získat třetinu senátorů ze sedmadvaceti míst, které budou ve hře. Za přijatelné minimum bych považoval sedm senátorů, za významný úspěch deset až dvanáct,“ informoval Jiří Paroubek. 

Vedle nejvyšších představitelů a expertů strany se konference účastní i eurokomisař a bývalý předseda ČSSD Vladimír Špidla. Zdůraznil potřebu investic do lidského kapitálu a vyzval ČSSD k větší podpoře rovnosti žen v zaměstnání i společenském životě. Po něm podpořil sociální demokraty také jejich dřívější prezidentský kandidát Jan Švejnar. Hodlá před podzimními volbami obnovit „švejnarovskou koalici z dob prezidentské volby“, a pomoci tak ČSSD k lepšímu výsledku. Zároveň představil projekt nezávislého myšlenkového centra, které by pomáhalo ČSSD i jiným stranám v práci. Úspěch sociálním demokratům popřál také hokejista Jiří Šlégr.

Své programové cíle představili socialisté v dokumentu „Program naděje“. Slibují v něm zrušení superhrubé mzdy, zachování bezplatného vysokého školství i předškolní výchovy a především zastavení finanční a zdravotnické reformy. Chtějí také zvýšení rodičovského příspěvku, obnovení dětských přídavků nebo dostavení dalších dvou bloků Temelína. Společným jmenovatelem jednotlivých bodů je vymezení vůči vládní ODS.

Zrušíme poplatky ve zdravotnictví, slibuje ČSSD

Hlavním tématem ČSSD v boji o hlasy voličů se stane negace Julínkovy reformy. Sociální demokraté a především stínový ministr zdravotnictví David Rath jim hodlají zaručit, že pokud ČSSD vyhraje volby do krajských zastupitelstev, zabrání privatizaci zdravotních pojišťoven a především krajských nemocnic - v nich hodlá zrušit regulační poplatky.

Tento cíl strana představila již dříve a občanští demokraté ji varovali, že by se jednalo o protiústavní krok. S nevhodností tohoto cíle souhlasí i někteří politologové. „Je to předvolební tah, protože ČSSD ví, že občané nejsou s poplatky pokojení a že zdravotnictví spadá pod kraje. Kdyby ovšem ČSSD krajské volby vyhrála a získala místa hejtmanů, musela by své postoje přehodnotit a zmírnit,“ upozornil politolog Josef Mlejnek z Karlovy univerzity.

Posílit přímou demokracii

Případné vítězství v senátních a krajských volbách má vést k upevnění pozic sociálnědemokratické politiky. Zdeněk Škromach si většího počtu křesel ČSSD v Senátu a šanci prosadit přímou volbu prezidenta. To potvdril i Jiří Paroubek ve svém projevu, když uvedl, že sociální demokracie hodlá usilovat o posílení prvků přímé demokacie a větší účasti občanů na politickém rozhodování.

Konference ČSSD bude v Pardubicích pokračovat i zítra. Sociální demokraté se hodlají věnovat důchodové reformě a české zahraniční politice, kde se soustředí především na otázku výstavby amerického radaru, jehož přítomnost na českém území bez potvrzení všelidovým hlasováním odmítají. Jiří Paroubek dokonce napsal dopis šéfce americké diplomacie Condoleeze Riceové, v němž jí žádá, aby smlouvy o radaru nepodepisovala.

S konceptem kritiky kroků Topolánkovy vlády jako volebního programu nepřichází sociální demokracie poprvé. Podle Mlejnka jej neúspěšně použila již v krajských volbách v roce 2004, kdy také varovala před privatizací krajských nemocnic a zavedením poplatků. Obdobně ČSSD postupovala v parlamentních volbách v roce 2006, kdy se pokusila odvést občanským demokratům voliče kampaní „ODS mínus“.

Vydáno pod