Česko zasáhla letní vedra - v Praze padl teplotní rekord

Praha - V Pražském Klementinu naměřili dnes po poledni teplotní rekord - 30,4 stupně Celsia. Dosavadní rekord byl z roku 1868, kdy bylo 30,3 stupně. Upozornili přitom, že údaj o dnešním teplotním rekordu nemusí být definitivní a v průběhu dne ještě může doznat změn. I když se má od neděle mírně ochladit, lidé mají před sebou tři slunné týdny. Oblačnost s dešti přijde až krátce před prázdninami.

Mimořádně teplý byl už pátek, kdy teploty na řadě míst Česka překročily teploty 30 stupňů. Takzvaný tropický den si tak lidé užili poprvé od začátku roku, loňský květen takových dnů přinesl 15.

V pátek naměřili meteorologové nejvyšší teplotu v Nedrahovicích-Rudolci na jihovýchodě Středočeského kraje, a to 32,2 stupně Celsia. Léto vládlo také na jihu Čech, v Českých Budějovicích byl vyrovnán teplotní rekord s hodnotou 30,7 stupně. K třicítkám se blíží teploty i dnes, meteorologové ale očekávají, že večer přijdou bouřky.

Podle webových stránek Českého hydrometeorologického ústavu mohou bouřky ojediněle doprovodit přívalové srážky, kroupy a silný nárazový vítr. Nedělní teploty se mají pohybovat do 27 stupňů, i na tento den předpovídají meteorologové bouřky. Slunečné počasí s teplotami okolo 25 stupňů by mělo vydržet nejméně do poloviny příštího týdne.