Nečas: Němci budou z českého předsednictví EU rozčarovaní

Berlín - Německo a Rakousko by měly pocítit rozčarování z toho, že před Čechy tak dlouho chrání svůj pracovní trh. S takovým prohlášením dnes přišel ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na berlínské diskusi o pracovní mobilitě českých občanů. K tomu, aby dala česká vláda oběma zemím znát svou nespokojenost, využije prý předsednictví Evropské unie.

Německo s Rakouskem podle Nečase zřejmě budou jedinými zbylými zeměmi, které budou v příštích letech uplatňovat výjimku ze svobody pohybu pracovních sil vůči zemím, které vstoupily do unie v roce 2004. Mezi nimi je i Česká republika. Příští rok tak podle něj nastane nepřípustná situace, kdy občané předsedající země EU, tedy Česka, nebudou mít všechna práva evropských občanů.

„Stojí Německu a Rakousku za to, aby byly za situace, kdy občané předsednické země nebudou mít plná práva, jedinými zbylými zeměmi, které budou tato práva upírat, a to s velmi slabými argumenty? To nezůstane bez povšimnutí,“ varoval Nečas.

Strany německé koalice, křesťanští (CDU/CSU) i sociální (SPD) demokraté, jsou odhodlány prodloužit omezení v přístupu na německý pracovní trh až do roku 2011.

Nečas: Rozhodně to s námi nebudou mít lehké

Nyní Češi nemohou volně pracovat kromě Německa a Rakouska už jen ve Francii, Belgii a Dánsku, přičemž Francie svůj trh práce „nováčkům“ EU otevře od července a pravděpodobně ji brzy budou následovat i Belgie a Dánsko.

„Základním mottem českého předsednictví bude Evropa bez bariér. Když to řeknu s určitou nadsázkou, Německo to s námi v době našeho předsednictví rozhodně nebude mít lehké,“ prohlásil Nečas. Odmítl však konkretizovat, jaké konkrétní kroky Česko vůči Německu chystá.