Frýdek-Místek čekají dopravní komplikace, stavba uzavře most

Frýdek-Místek - Průjezd Frýdkem-Místkem bude od pondělí 2. června pro řidiče podstatně složitější. Kompletní rekonstrukce totiž na několik měsíců uzavře provoz na mostě nad rychlostní silnicí vedoucí z Ostravy do Beskyd. Opravy si vyžádají víc jak 32 milionů korun a potrvají do 18. října. Situace se ve městě ještě zhorší o dva týdny později, kdy stavbaři začnou opravovat další důležitý most. Vedení radnice obává, že centru, postihnou dopravní zácpy.

Rekonstrukce mostu, která začne příští týden, souvisí i s plánovanou stavbou obchvatu Frýdku-Místku. Jakmile Ředitelství silnic a dálnic ČR začne projekt realizovat, vyžádá si to na několik let omezení zásadnějších zásahů do dopravní sítě. „Naším zájmem je opravit most v předstihu, ještě před plánovaným zahájením výstavby obchvatu. Tak, aby dopady na občany byly co nejmenší,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pavol Lukša.

Stavební úpravy si vyžádaly zejména poškozené hydroizolace. Rozsah prací umožní zachování provozu pouze na nájezdových a sjezdových rampách. Zatímco řidičům bude průjezd přes most zakázán, chodci se budou moci nadále volně pohybovat po provizorní lávce. Rekonstrukce si vyžádá i částečné omezení provozu pod mostem na silnici I/56. Doprava v těchto místech bude vždy svedena do jednoho jízdního pruhu.

Změny ve vedení linek se dotknou také veřejné dopravy a to jak městské, tak i příměstské. Objížďkový jízdní řád najdou cestující na webové adrese www.idos.cz nebo v informačních kancelářích, či na internetové adrese www.3csad.cz.

Od poloviny června se začne opravovat i most přes řeku Ostravici u nádraží v Lískovci, místní části Frýdku-Místku, který spojuje Frýdek-Místek se Sviadnovem. „Statik na mostě odmítl nadále povolit provoz. Radní města proto odsouhlasili jeho celkovou rekonstrukci. Náklady budou činit téměř 24 milionů korun, hrazeny budou z městského rozpočtu,“ uvedl náměstek primátorky Petr Cvik. Nevyhovující je podle něj zejména izolace a odvodnění. Kvůli rekonstrukci bude tento most na dva měsíce uzavřen.

Podle mluvčí radnice Jany Matějíkové se po zahájení oprav mostů bude veškerá doprava soustřeďovat do okolních ulic v centru města, především na ulici Ostravská a Příborská. V těchto ulicích lze podle ní očekávat dopravní zácpy. „Velké komplikace se dají očekávat také u okružní křižovatky u Tesca,“ dodala.