ČSSD odstartovala předvolební kampaň, útočí na ODS

Pardubice - Česká strana sociálně demokratická dnes na své programové konferenci zahájila předvolební kampaň pro podzimní senátní a krajské volby. Zaměřuje se především na razantní kritiku kroků soudobé vlády a především největší vládní strany ODS. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka hodlají sociální demokraté z voleb udělat celorepublikové referendum o nedůvěře vládě. Zaměřují se proto na celostátní témata jako je například reforma zdravotnictví.

Je to tak poprvé, co sociální demokraté nesázejí na regionální témata, v dnes přijatém dokumentu „Programu naděje“ naopak otevírají ta celostátní. Slibují zrušení poplatků u lékaře, nezvyšovaní daní nebo bezplatné školství. O plánech a představách ČSSD bude zítra v poledne mluvit předseda strany Jiří Paroubek také v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Proti svému vládnoucímu konkurentovi se socialisté vymezili i symbolicky. Konference probíhala v ČEZ Aréně, jindy v místě hokejových zápasů. Stranu proto přišel podpořit například hokejista Jiří Šlégr, figuríny hokejistů v hale zase ztvárňují politický souboj. „Jestliže modří hráči nesou na dresech určitá hesla, tak jsou to klíčová hesla ODS a naše alternativa k nim,“ informoval ústřední volební manažer ČSSD a bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

ODS strategii sociálních demokratů odmítá. „ČSSD byla vždy v uplynulých kampaních nositelem brutální negace a agresivních útoků vůči svým soupeřům,“ sdělil ČT ministr vnitra Ivan Langer. Před přílišnou agresivitou kampaně přitom varoval i host konference a bývalý kandidát ČSSD na prezidenta Jan Švejnar.

Strana nově přišla i s myšlenkou vytvořit ve svém rámci křesťanskou platformu, téma otevřel stínový ministr vnitra František Bulban. Sociální demokraté tak chtějí rozšířit svou voličskou základnu o věřící voliče a upevnit svou pozici na jižní Moravě, v tradiční baště křesťanských demokratů. Podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka však jeho strana obavy z odlivu voličů nemá. Věřící přitom nejsou jedinou skupinou, na níž se chce ČSSD zaměřit. Jejich cílem jsou i mladší a vzdělanější občané, především vysokoškolští studenti.