Paroubek vyloučil velkou koalici s ODS, ne však na krajské úrovni

Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek vyloučil v tomto volebním období možnost velké koalice s ODS na vládní úrovni. Na krajské úrovni je mu však jedno, zda se ČSSD spojí s komunisty či občanskými demokraty, jestliže se tím podaří splnit vlastní předvolební program. Paroubek to řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce. Zároveň podpořil co nejrychlejší přijetí eura a připustil, že ČSSD převezme po Janu Tamášovi a Janu Bednářovi řetězovou hladovku proti radaru.

Důležité je podle šéfa socialistů splnění co nejvíce celostátních priorit obsažených v Programu naděje, který strana včera přijala na celostátní programové konferenci. Obsahuje například zastavení zdravotnické reformy nebo změna reformy veřejných financí. Bohuslav Sobotka například na sjezdu slíbil, že ČSSD nebude plošně zvyšovat daně a zruší superhrubou mzdou, která prý zakrývá skutečnou míru zdanění.

Představitelé ODS reagovali na program ČSSD, že se jedná pouze o negaci současných vládních kroků a že socialisté žádná vlastní témata nepřinášejí. „ODS plní svůj pozitivní program, drží se ho a Paroubek se toho děsí,“ zhodnotil program ČSSD šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Paroubek to však odmítl a uvedl příklad přijetí eura, do kterého se současná vláda nehrne. Naopak ČSSD by jej ráda zahájila přípravné období již nyní, aby Česko mohlo přijmout euro na začátku příštího volebního období. „Obáváme se, že by mohlo dojít ke spekulativnímu útoku obrovských rozměrů na českou korunu,“ varoval Paroubek. Pozdní termín přijetí společné evropské měny by také mohl odradit potenciální investory. Mohli by jít raději na Slovensko, které přijmu euro již v roce 2009.