Učitelé se chystají do stávky, chtějí víc peněz do školství

Praha - Ministr školství Ondřej Liška bude 9. června čelit další stávce učitelů. Ti chtějí jednodenním protestem projevit nesouhlas s platy a špatnými finančními podmínkami škol. Ministerstvo ovšem stávku nepovažuje za relevantní, protože pro učitele zvýšení platů vyjednalo, a pedagogy žádá, aby se jí neúčastnili. Hrozí přitom, že se stávky zúčastní i provozní pracovníci škol.

Podle předsedy Odborového svazu pracovníků ve školství Františka Dobšíka se v pondělí 9. června částky zúčastní 120 000 vyučujících z mateřských, základních a středních škol. Protestovat chtějí proti propadu reálných mezd. Místo požadovaných tří miliard korun na ně totiž ministr Liška vyjednal pouze půl miliardy, což znamená přibližně pět set korun navíc pro každého učitele. Výsledným cílem snah je zajistit růst učitelských platů ve výši čtyř až pěti procent nad inflací.

Ministerstvo ovšem stávku nepovažuje za racionální. Na začátku května totiž ministr Liška pro tento a příští rok vyjednal jen na platy učitelů čtyři a půl miliardy korun a s ministerstvem financí jedná o dalších sta milionech na učební pomůcky. Upozorňuje také na možnost čerpání dotací z evropských fondů. Žádá proto učitele, aby se do stávky nezapojovali.

„Požadavky odborů se pohybují v jakémsi bezčasí. Já si samozřejmě přeji, aby se státní výdaje na školství blížily průměrům ve vyspělých zemích. Ale to nejde udělat z roku na rok. Myslím, je obtížné v polovině roku něco takového požadovat,“ uvedl Liška v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Hrozí, že se do stávky připojí i nepedagogičtí pracovníci škol, tedy školníci, kuchařky, uklízečky nebo správci počítačových sítí. V tom případě by počet stávkujících vzrost o další desetitisíce. Provozní pracovníci také již sepsali petici, v níž ministerstvo žádají o lepší finanční podmínky. Podporují je i učitelé. „Já můžu na trhu práce nabídnout mnohem nižší finanční ohodnocení, takže je v podstatě náhoda, když někdo chce pracovat na takovýchto pozicích,“ řekla ředitelka gymnázia Na Žatlance Jitka Kmentová.

V případě Ondřeje Lišky se nejedná o první stávku učitelů, kterou musí podstoupit. Loni na vyučující protestovali v den, kdy resort přebíral od své předchůdkyně Dany Kuchtové.