Sdružení lékařů píšou lídrům stran, jsou proti rušení poplatků

Praha - Představitelé pěti sdružení lékařů, která zastupují celkem asi 17.000 doktorů v Česku, se obrátili na šéfy parlamentních stran kvůli poplatkům ve zdravotnictví. Nesouhlasí s návrhy na jejich rušení. Podle nich placení funguje a přispělo ke stabilitě systému. Lékaři to uvedli v otevřeném dopise předsedům ODS, KDU-ČSL, Strany zelených, ČSSD a KSČM.

„Díky regulačním poplatkům chodí do našich ordinací pacienti, kteří naši pomoc skutečně potřebují. Máme víc času se jim věnovat a téměř se nestává, že by někdo odmítl poplatek uhradit, nebo si stěžoval, že je nepřiměřený jeho sociální situaci,“ uvedli lékaři.

Podle nich si nyní lidé levné léky kupují sami a ušetřené peníze se používají na léčbu vážných onemocnění. Šéfové sdružení jsou přesvědčeni o tom, že poplatky pomáhají „brzdit nutnost“ zvýšení odvodů na zdravotní pojištění. Pod dopis se podepsali předsedové Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, Sdružení praktických lékařů, Sdružení ambulantních specialistů, Sdružení soukromých gynekologů a prezident České stomatologické komory.

Poplatky posuzoval Ústavní soud. Minulý týden je ponechal v platnosti. Pacienti od ledna za návštěvu lékaře či lék na receptu hradí 30 korun, za den v nemocnici 60 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) v prvním čtvrtletí ubylo návštěv u specialistů o 18 procent, na první pomoci o 35 procent. Počet ošetřovacích dnů v nemocnicích klesl o 3,5 procenta. Hospitalizovaných ale neubylo. Z pojištění se hradilo o 36 procent receptů méně. Vydaných balení bylo méně o 30 procent. Na lécích tak zdravotní pojišťovny ušetřily 16 procent výdajů. O to, co lékaři vyberou, jim pojišťovny letos platí méně. Pokud by se poplatky zrušily, přišlo by zdravotnictví ročně asi o čtyři miliardy.

Poplatky jsou užitečné, nedělejte z nich politikum

Představitelé lékařských sdružení uvedli, že zavedení poplatků změkčilo jiné regulace ve zdravotnictví. Lékaři například před časem měli přísně stanovené limity na to, kolik vyšetření mohou provést a kolik léků mohou předepsat. Za překročení jim hrozily sankce. Někteří pacienti tak například své léky nedostali a museli čekat do dalšího čtvrtletí.

Podle šéfů sdružení se z poplatků stalo politické téma a slouží v předvolebním boji. Vadí jim, že s návrhy na zrušení politici přicházejí bez jednání s lékaři. Lídři koalice se kvůli poplatkům sejdou v pondělí. Koaliční komise expertů navrhla úlevy pro dárce orgánů a některé lidi v ústavech. Lidovci a zelení by od placení chtěli osvobodit i děti do 18 let a seniory nad 70 let. Poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) má připravenu novelu, podle níž by neměli za pobyt v porodnici platit novorozenci.

Pokud by se systém měnil, může podle šéfů lékařských sdružení hrozit omezení dostupnosti a kvality péče. Vybrané peníze lékaři používají na modernizaci vybavení ordinací či k dalšímu vzdělávání, uvedli.

Vydáno pod