Vláda dnes projedná návrh nemocenské za první tři dny nemoci

Praha - Vláda dnes projedná návrh ministra práce Petra Nečase (ODS) na úpravu nemocenské. Shodnout by se měla na tom, kolik peněz budou lidé dostávat v prvních třech dnech nemoci. Ústavní soud totiž ke 30. červnu zrušil část vládní reformy, podle které nemocní pracovníci od ledna v prvních třech dnech stonání neměli dostávat žádné peníze. Novou úpravu výše dávek za první tři dny chce ministr Nečas dostat do novely zákona o nemocenské, kterou má v červnu projednat sněmovna.

Zkoumání vládní reformy veřejných financí, jednoho z nejnáročnějších a nejsledovanějších případů posledních let, dovršil Ústavní soud 28. května. Z celého komplexu změn napříč právním řádem soudci zrušili jen část ustanovení, podle kterého lidé v prvních třech dnech choroby nepobírali nemocenskou, a zákonodárcům dali do pololetí čas na to, aby přijali jinou úpravu. Soudci jsou toho názoru, že lidé, kteří si hradí pojištění, mají nárok na zabezpečení.

Od července tak budou lidé podle rozhodnutí Ústavního soudu dostávat 60 procent svého vyměřovacího základu, který se vypočítává z příjmu, od prvního do 30. dne nemoci. Při stonání delším než měsíc pak nemocným připadá 70 procent základu. Do konce roku 2008 pobírali lidé v prvních třech dnech nemoci 25 procent základu, poté 69 procent.

Pokud by se podle ministra Nečase situace nezměnila a i v prvních třech dnech nemoci by se platilo 60 procent základu, výdaje na nemocenské by při stejné nemocnosti do konce roku vzrostly zhruba o 2,5 miliardy korun. Nečas se obává nárůstu počtu nemocných, a proto chce svůj návrh dostat ještě do novely zákona o nemocenské. Dávky by podle ní měli od příštího roku v prvních 14 dnech nemoci platit zaměstnavatelé, za což jim mají klesnout odvody na pojištění.

Sněmovna bude normu ve druhém čtení projednávat na své schůzi, která začne v úterý 3. června. Pokud by zákon podpořili poslanci, senátoři i prezident, mohla by nová úprava prvních tří dnů nemocenské začít platit od září.

Výdaje na nemocenské poklesly v prvním čtvrtletí roku 2008 oproti stejnému období v loňském roce téměř o devět procent. V prvních třech měsících roku 2007 se na nemocenské vyplatilo zhruba 7,91 miliardy korun, letos přibližně 7,23 miliardy. Výdaje za březen se podle údajů ČSSZ proti loňsku snížily dokonce o více než čtvrtinu.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod