Děti mají svůj svátek, soutěže probíhají po celé republice

Praha - Vyzkoušet si rybolov, umělé dýchání nebo se projet na dračí lodi - zábavné soutěže a hry byly připraveny pro děti po celé republice. Dnes byl totiž jejich svátek, 1. červen je Mezinárodním dnem dětí už od roku 1952. Jak dětem jejich den co nejvíc zpříjemnit a jak je zaujmout - co kraj, to nápad - a fantazii se meze nekladly.

Pískovna v Olomouci Slavoníně - dětský den tady začal hned ráno, na děti čekala přírodovědná stezka, vyzkoušet si mohly i lov ryb. „Toto je ta nejlepší forma ekologické výchovy a ekologické osvěty. Všechny ulovené ryby samozřejmě putují zpět do slavonické pískovny,“ sdělil vedoucí odboru životního prostředí z olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Svůj den strávily děti v Jihlavě se záchranáři. Největším zážitkem byl let vrtulníkem. Dát umělé dýchání, správně ošetřit zlomenou ruku - některé děti se učili poskytovat první pomoc úplně poprvé - a ty, které si na to netroufly, si alespoň prohlédly sanitky, od těch nejstarších až po současné. „Snažíme se, aby děti zjistily, že to nic hrozného není, když to půjde příjemnou nenásilnou formou,“ uvedl ředitel Záchranné služby kraje Vysočina Lukáš Kettner.

Asi 120 dětí z 12 dětských domovů Středočeského kraje se sjelo do Nymburka - na svůj svátek se mohly například projet v dračích lodích. A nejen to - kouzelník je naučil provazová kouzla, mladí experti zase žonglování nebo breakdance a vyzkoušet si mohli například i beatbox. „Právě dětem, které bohužel neměli možnost zažít tu přirozenou rodinu, je dobré se věnovat, dát jim najevo, že na světě je hezky a krásně, že si lidi mohou navzájem udělat radost a navzájem se zajímat o sebe,“ nechal se slyšet herec Jan Potměšil.

Podle údajů Českého statistického úřadu se vloni narodilo nejvíc dětí za posledních 14 let, v Česku jich dnes svůj svátek slavilo jeden a půl milionu.