Řidiče trápí zarostlé dopravní značky

Praha - Řídit se dopravními značkami je pro šoféry povinnost, někdy jí ale nemůžou dostát. Hlavně v měsících, kdy se stromy a keře kolem silnic zazelenaly. Jako právě teď. "Je to specifikum jara a předletního období, kdy vegetace kolem komunikací bují a roste. To může přímo vést i k dopravním nehodám," říká k aktuálnímu problému řidičů Václav Špička, mluvčí Autoklubu ČR.

„Policisté samozřejmě celkově kontrolují silniční provoz a ním související okolnosti. Pokud se jedná o dopravní značky, na které není vidět, okamžitě tyto informace předáváme správci komunikace,“ vysvětluje mluvčí pražské městské policie Tomáš Hulan.

Například v Praze odpovídá za viditelnost dopravní značek nejčastěji Technická správa komunikací. Ta ale nemůže podle mluvčího Tomáše Mrázka zarostlé značky ošetřit vždy: „My to průběžně kontrolujeme, snažíme se to hned řešit. Problém je pokud ta větev jde z pozemku, který není v naší správě.“

Dopravní experti upozorňují i na další problém -nesmyslné značení. Například výrazné omezení rychlosti bez zjevného důvodu, řidiče k dodržování předpisů příliš nemotivuje.