Údajný Zemanův návrat směřování ČSSD zřejmě neohrozí

Praha - Pronajatá hokejová hala v Pardubicích byla při programové konferenci ČSSD naplněná jen z poloviny. Slabá účast se přičítala zejména zprávě, že se Miloš Zeman vrací do politiky, která se objevila v médiích v průběhu akce. Podle redaktora serveru Aktuálně.cz Petra Holuba však za malým počtem lidí v sálu může spíš zbytečně velký prostor. Událost totiž byla naplánována až příliš velkolepě a pěkné počasí lidi od účasti odradilo.

Zpráva o Zemanově návratu přesto naštvala předsedu strany Jiřího Paroubka, který se snažil přesvědčovat stranické kolegy o novém programu, zatímco Zeman obrátil pozornost zpět do minulosti. Mimo jiné se tak nyní ukazuje, že ČSSD není tak jednotná, jak by chtěla vypadat. 

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové byla konference zajímavá, protože vycházela z odborných analýz toho, kam by strana měla do budoucna směřovat. Informace o Zemanově návratu však debatu založenou na profesionálně připravených podkladech narušila. Zřejmě byla tedy naplánovaná a částečně splnila svůj cíl podkopat Paroubkovu autoritu. 

Nepředpokládá se však, že by informace o Zemanově návratu způsobila výrazné změny. „Akci Miloše Zemana bych nepřeceňoval. Nejspíš brzy odezní, protože už má uvnitř ČSSD velmi malý vliv. Je tam několik nostalgiků či příznivců, ale zároveň si sociální demokraté pamatují, že Miloš Zeman příliš straně nepomohl, když bojovala o premiérství po volbách v roce 2006 a Zeman spíš překážel a okopával kotníky Jiřího Paroubka,“ připomněl Holub pro Českou televizi.

Vydáno pod