Tamáš s Bednářem skončí s hladovkou o půlnoci; Klaus se s nimi nesejde

Praha - Aktivisté z Humanistického hnutí Jan Tamáš a Jan Bednář skončí s hladovku o dnešní půlnoci, respektive ji podle svých slov přerušují. Od půlnoci na ně s jednodenní symbolickou hladovkou naváže Petr Uhl a poté v řetězové reakci další politici. Tamáš s Bednářem tak protestovali proti záměru vybudovat na území Česka protiraketovou základnu. Hladovku přerušili, ačkoliv nebyl splněn ani jeden z jejich požadavků, jsou ale překvapeni podporou a ohlasy známých lidí. V pátek vyzvali ke schůzce prezidenta Klause, ten je ale nepřijme. Jejich jednání označil za vydírání.

Tamáš a Bednář drželi hladovku 22 dní. Požadovali, aby Česko ukončilo jednání o radaru nebo, pokud bude v jednání pokračovat, aby Češi mohli o jeho umístění rozhodnout v referendu. Třetím požadavkem byla široká, všem otevřená televizní diskuse. Na 22. června vyzvali k celosvětové jednodenní hladovce.

Klaus i Parkanová: Je to vydírání 

Tamáš napsal v pátek Klausovi dopis, ve kterém ho vyzval ke schůzce. Klaus se podle svých slov neodmítá setkat i s lidmi, kteří mají "velmi
silný názor takového či onakého typu" na postavení amerického radaru v
Brdech, ale vylučuje možnost diskutovat s vydíráním, které se provádí
metodou hladovky. „Žijeme v normální parlamentní demokracii a hladovky jsou vhodné pro totalitární režimy. Sem nepatří,“ dodal prezident.

Rázný postoj k protestu zaujala také ministryně obrany Vlasta Parkanová, která hladovku rovněž označila za vydírání, kterému se neustupuje. Aktivisté se také písemně obrátili na premiéra Mirka Topolánka, ten jim ale zatím nejspíše neodpověděl. Během svého protestu se Tamáš s Bednářem sešli také s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Ten většinu jejich požadavků odmítl. Vyjádřil sice ochotu účastnit se případné televizní debaty o radarové základně, sám ji ale iniciovat nechce.

Řetězová hladovka 

Na protest aktivistů naváže symbolicky například Petr Uhl, herečka Aňa Geislerová, senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková nebo Olga Zubová ze Strany zelených. Tamáš a Bednář jsou podle svých slov překvapeni podporou známých lidí.

Sympatie jim vyjádřila například místopředsedkyně Evropského parlamentu nebo další lidé v různých evropských městech, kteří rovněž drží hladovku. „Upozornit na sebe razantnější nebo recesistickou formou je normální. Rozhodně bych to vydíráním nenazýval,“ myslí si také místopředseda KSČM Jiří Dolejš.