Zasedání vlády (2. června)

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání zamítla dva návrhy sociální demokracie týkající se zrušení či omezení poplatků ve zdravotnictví. Neschválila také využití stavebního spoření pro financování studia. Kabinet dnes také posuzoval, kolik by měl stát vydávat na výzkum a vývoj v příštích třech letech. Tématem dalšího dnešního vládního jednání byla nemocenská; přesněji stanovení její výše v prvních třech dnech pracovní neschopnosti. Ministři schválili zvýšení důchodů o 470 korun a způsob odstátnění pražského letiště.

Kabinet schválil návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, aby každý penzista dostal od srpna měsíčně přidáno 470 korun. Průměrný důchod by tak měl přesáhnout devět a půl tisíce korun. Důvodem je neočekávaně vysoký růst cen.

Ministři ale zamítli dva sociálnědemokratické návrhy na zrušení či omezení poplatků ve zdravotnictví. První, ve kterém socialisté navrhovali zrušit všechny regulační poplatky, zamítli na zakládě rozhodnutí Ústavního soudu o jejich neprotiústavnosti. Alternativní návrh, který počítá s tím, že platit by nemusely některé skupiny obyvatelstva, kabinet také nepodpořil. Podle premiéra Mirka Topolánka se kvůli projednání podobných změn dnes večer sejde koaliční expertní komise.

Změnou současného zdravotnického systému je také opětovné zavedení nemocenské v prvních třech dnech neschopnosti. O jejím obnovení k 30. červnu rozhodl Ústavní soud. Kabinet dnes určil, že lidé budou od 1. července dostávat v prvních třech dnech nemoci 60 procent vyměřovacího základu, od 1. září pak 25 procent.

Posouzení, kolik by měl stát vydávat na výzkum a vývoj v příštích třech letech, vláda přerušila. Vzhledem k připomínkám vrátil návrh do mezirezortního připomínkového řízení. Podle návrhu celkové výdaje na vědu porostou. Rozpočet by se měl zkrátit Akademii věd, naopak ministerstvo školství, ministerstvo průmyslu a obchodu a Grantová agentura České republiky by si polepšily.

Vláda na dnešním jednání schválila jako nejlepší způsob privatizace pražského letiště přímý prodej stoprocentního balíku akcií strategickému partnerovi. Ten by měl státu zaplatit nejméně 100 miliard korun. Nový majitel by měl být znám nejpozději ve druhé polovině příštího roku.

Vláda na dnešním jednání neschválila návrh poslanců, aby státem podporované stavební spoření mohli využít studenti pro financování nákladů na studia. Premiér Mirek Topolánek nicméně možnost hrazení studijních nákladů ze stavebního spoření nevylučuje. Muselo by však být součástí systému školného.