Vláda chce od ledna znovu první tři dny nemocenské zdarma

Praha - V následujícím půlroce se systém vyplácení nemocenské bude měnit třikrát. Od července budou lidé dostávat v prvních třech dnech nemoci šedesát procent, od začátku září pak dvacet pět procent vyměřovacího základu. V lednu 2009, kdy vstoupí v platnost nový systém nemocenského pojištění, by měly být opět tři dny nemocenské „zdarma“. Velký počet změn v poměrně krátkém čase vláda zdůvodňuje nedostatkem času, který jí pro přijetí potřebných legislativních opatření dal na jaře Ústavní soud.

Reformu veřejných financí, která vstoupila v platnost od ledna letošního roku, u něj napadli opoziční politici. Požadovali její celé zrušení, případně jejích částí. Ústavní soudci oprávněnost opozičního požadavku uznali jen v jednom případě. Zrušili ustanovení, podle něhož lidé za první tři dny pracovní neschopnosti nedostávají nemocenskou.

Její opětovné zavedení si vyžádá měsíčně náklady ve výši 160 milionů korun, s tím počítá ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas v případě, že se počet pracovních neschopností nezvýší. Obává se ale, že nemocných spíše přibude, a měsíční náklady se tak vyšplhají zhruba na 400 milionů korun.

Tři na jednoho

Změnu k lepšímu si ministr slibuje od nového systému nemocenského pojištění od ledna 2009. „Náklady náhrady v době nemoci ponesou všichni tři - stát, zaměstnavatel i zaměstnanec,“ vysvětlil Nečas. Stát bude nemocenskou vyplácet až od patnáctého dne nemoci, předchozích deset pracovních dní hradí zaměstnavatel: sedm dní formou náhrady mzdy, první tři dny dostane zaměstnanec neplacené volno.

Ministr Nečas zdůraznil, že Ústavní soud o chystaných změnách věděl, ale po projednávání části reformy, která se jich týká, nic nenamítal. „Pokud neplatí bizarní hypotéza, že si neuvědomil, že platnost stávajícího systému končí k 31. prosinci letošního roku,“ řekl Nečas.

Vláda také rozhodla o snížení platby nemocenského pojistného jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance od ledna 2009. Reagovala tak podle Nečase na zdůvodnění dubnového verdiktu Ústavním soudem. Podle něho je nepřípustné, aby zaměstnanci zůstávali první tři dny nemoci doma bez zajištění, zatímco jejich povinnost platit pojistné zůstala nedotčena.

Do ledna 2009 tři dny v posteli za peníze

Do té dobby ale budou první tři kalendářní dny neschopnosti placené. Od 1. července dostane zaměstnanec 60 procent vyměřovacího základu. Nyní má na tuto částku nárok od čtvrtého dne. Od 1. září se sazba sníží na 25 procent. Zároveň od podzimu vláda přizná nemocenskou i příslušníkům ozbrojených sborů a při karanténě trvající méně než čtyři dny. Chce tak „vyrovnat ústavní nerovnost“, neboť Ústavní soud v těchto případech „marodění zdarma“ nezrušil.

Dva měsíce do začátku účinnosti druhé změny nemocenské v září je podle Nečase nutná doba k tomu, aby se zaměstnavatelé a Česká správa sociálního zabezpečení mohli na změnu připravit administrativně.

Ústavní soud
Zdroj: ČT24