Dodávka Pandurů pro českou armádu je v nedohlednu

Praha - Česká armáda se obrněných transportérů Pandur v nejbližší době zřejmě nedočká. Pravděpodobnost, že by vozidla rakouská zbrojovka Steyr dodala ještě letos, není velká. Ministerstvo obrany požádalo vládu, aby bylo šest miliard korun, které má armáda k dispozici na nákup transportérů, přesunuto do rozpočtu na rok 2009. Někteří poslanci mají obavy, aby opět nedošlo ke zrušení kontraktu. Ten už jednou vláda vypověděla, a to právě kvůli zpoždění dodávky.

Původně měla armáda dostat prvních sedmnáct transportérů už letos na podzim, do konce roku pak dalších čtyřicet čtyři vozidel. Koncem května měly začít zkoušky Pandurů, jejichž úspěšné dokončení je podle ministerstva podmínkou k tomu, aby se obchod uskutečnil. Zatím se ale obě strany nemohou dohodnout na podobě zkoušek. „Je to tvrdé jednání jak na naší straně, tak na straně dodavatele,“ připustil mluvčí resortu Andrej Čírtek.

„Musím říct, že mě tohle znepokojuje mnohem více než to, že letos žádné transportéry dodány nebudou,“ uvedl předseda branně bezpečnostního výboru sněmovny Jan Vidím. Obává se, že by se mohla opakovat situace z konce loňského roku, kdy vládě došla trpělivost a kontrakt vypověděla.

Špatný začátek

Tendr, který na nákup transportérů vyhlásilo ministerstvo na jaře roku 2005, vyhrála rakouská zbrojovka Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug. Kontrakt na dodávku 199 transportérů Pandur podepsal bývalý ministr obrany Karel Kühnl.

Začátkem prosince 2007 kabinet na návrh ministerstva obrany rozhodl o vypovězení smlouvy. Důvodem zrušení kontraktu za více než 23 miliard korun bylo nedodržení smluvních závazků. Vozidla rakouská firma nedodala včas a 17 již vyrobených nesplňovalo při kontrolních zkouškách přibližně čtvrtinu z 93 smluvních bodů.

Druhá šance pro Rakušany

Na základě analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo obrany, ale dala vláda Rakušanům druhou šanci. Podle neoficiálních zpráv přistoupila vláda k dalším jednáním také z obavy před arbitráží, ke které by rakouská zbrojovka případ předala. Ztráta více než dvacetimiliardového kontraktu by mohla znamenat dokonce její zánik.

Výsledkem únorových schůzek mezi zástupci ministerstva a rakouské zbrojovky Steyr byla dohoda o vzniku dvou expertních komisí. Měly zkoumat právní otázky případné spolupráce a technické aspekty projektu.

V březnu ministryně Parkanová oznámila, že armáda uvažuje o nákupu 107 transportérů Pandur v šesti modifikacích, pokud vozidla projdou úspěšně technickými testy. Memorandum o porozumění, týkající se dodávky transportérů, ještě v březnu schválila vláda. V dubnu ho ministerstvo obrany s firmou Steyr podepsalo.