V Praze se koná vůbec první setkání honorárních konzulů

Praha - Přibližně 130 konzulů z celého světa v těchto dnech přijelo na historicky první návštěvu Česka. Účastní se třídenního jednání, v jehož rámci se setkají mimo jiné i s předsedou vlády Mirkem Topolánkem. Honorární konzuláty doplňují síť velvyslanectví a generálních konzulátů a nemají diplomatický status. Konzulové nejsou ani státními úředníky ČR a jejich funkce je čestná a bezplatná.

Honorární konzuláty mají chránit zájmy českých právnických a fyzických osob v obvodu svého působení a pomáhat českým občanům a organizacím při řešení konzulárních případů. Při ztrátě či odcizení pasu vystavují českých občanům i náhradní cestovní doklady.

Starají se o obchod, kulturu, turismus, ale i zájmy krajanů. Zejména po roce 1989 na honorární konzuly směřovalo mnoho žádostí od emigrantů, kteří chtěli obnovit zpřetrhané vztahy. „Evidovali jsme opravdu mnoho žádostí o pomoc, které se týkaly restitucí a lidí, kteří žijí v Izraeli a potřebovali vyřídit řadu dokumentů," uvedla honorární konzulka ČR v Izraeli Tatiana Hoffmanová.

Setkání by se mohla opakovat 

Řada konzulů přitom byli sami emigranti nebo jejich potomci a díky nové funkci objevili zapomenuté kořeny. „Jednou z příležitostí, které mi funkce přinesla, bylo přijet do České republiky a pátrat po české části své rodiny. Teď spolu máme skvělé vztahy. Často se navštěvujeme a dědeček by na mě byl určitě hrdý," řekl honorární konzul ČR v USA Francis J. Nosek.

Honorární konzulové se také snaží odstranit některá klišé a představy, které o České republice jako zemi z bývalého východního bloku ve světě stále panují. Historicky první sjezd honorárních konzulů byl podle mnohých příležitostí uvědomit si rozsah této instituce a jedinečná příležitost seznámit se s ostatními kolegy. Norský honorární konzul Oddvar Kristian Karlsen věří, že další setkání by se mohlo opakovat po třech až pěti letech.