Za rok bude z Brna létat pravidelná linka do chorvatského Zadaru

Brno - Od příštího roku budou moci čeští turisti létat do Chorvatska i z Brna. Na jaře příštího roku by měla být zprovozněna pravidelná letecká linka do chorvatského Zadaru. Bude ji provozovat soukromá letecká firma ze Slovenska. Četnost spojů vyplyne z vytížení menších vrtulových letadel, které budou mít kapacitu kolem 50 lidí. Letadla budou létat jen v turistické sezoně, zbývá už jen dojednat, kdy tato sezona začne a kdy skončí, řekl dnes novinářům náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík.

Zadar se tak stane pátým městem dosažitelným pravidelnými lety z Brna. Dvě spojení - do Londýna a do Gerony u Barcelony - provozuje v Brně nízkonákladový dopravce Ryanair. Linka do Londýna je z brněnských nejúspěšnější. České aerolinie kromě toho zajišťují pravidelné letecké spojení s Prahou a Atlant Sojuz spolu se Smart Wings linku do Moskvy.

Jihomoravští politici jednají také o dalších pravidelných leteckých linkách z Brna. Hovoří se o některém z italských měst, Paříži, východní části Ruska a o Vietnamu.

V příštích letech hodlá Venclík (ODS), který letos kandiduje na hejtmana, usilovat o to, aby poblíž letiště vznikla železniční zastávka, která by se napojovala na trasu Brno - Přerov. Lepší dostupnost letiště by měly zajistit také nové dálniční přivaděče.

Brněnské letiště v Tuřanech loni odbavilo přes 415.000 cestujících, což je nejvíce v jeho historii. Pravidelné spoje do Londýna, Prahy, španělské Gerony a Moskvy využilo 168.000 lidí, nepravidelné charterové lety 247.000 cestujících.

Podle ředitele letiště Tomáše Plačka by se počet všech odbavených cestujících mohl letos přiblížit půl milionu. „Letecká doprava se ohromně rozvíjí, existují také nové fenomény, jako nízkonákladoví dopravci. Myslím, že tak do pěti let bychom rádi odbavili kolem milionu cestujících za rok,“ řekl již dříve Plaček.

Letiště v Tuřanech, které letos slaví 50. let, zažilo největší růst od roku 2004, kdy se jeho majitelem stal kraj. V září 2005 začala výstavba nového odletového terminálu za 250 milionů korun, nyní pokračuje rekonstrukce příletové haly, která by měla skončit do konce letošního roku. V příštích letech hodlá Venclík prosazovat stavbu nové příletové haly za stovky milionů korun.

Česko už letecké spojení se Zadarem má. Jako novinku letního letového řádu představila linku Praha-Zadar společnost SkyEurope. Kromě toho SkyEurope létají ještě z Prahy do Splitu. Spojení Prahy s chorvatským hlavním městem Záhřebem zajišťují ČSA. Chorvatsko je oblíbeným cílem letních dovolených Čechů.